In

Meriahnya Raya


Date: 18-23 September 2009



Venue: FELDA Sungai Koyan 2, Raub, Pahang


Betapa hari raya kali ni aku agak beria-ia...nak ketupat la, siap mintak mak jgn rebus ketupat segera dulu..aku nak anyam..target 50 biji dahle..


so di pagi yang hening, sesudah subuh sapie(pinjam ayat Ann) tepat jam 6pg aku pun cabut dari rumah sewaku di Bukit Indah gara2 ikut nasihat abg Choy, katanya semalam-Khamis;aku stuck kat Bentong je dah nak 3 jam lepas jemput anak di asrama Hulu Langat. Wah2 jalan trafik bergerak lancar semasa perjalanan di Ampang ke Bentong aku cuma drive dalam 40 minit kot..akekekekeke..lorong kanan beb...tapi bila masuk Bentong ke Raub je......adoiiiiiiii.....1 jam setengah untuk perjalanan tak sampai 60km pun...angin kejap..tapi bersabar jelah...ramai rakyat Kelantan nak balik kg gak...aku rakyat Pahang kenalah beransur...akekekekeke...

Sampai rumah mak jam 9pg..uiksss hebat giler terasa..pagi2 buta dah sampai..dapat pulak panggilan dari Masni ajak berbuka pose..ade ke patut?? Aku dah sampai kg la nak buka pose dgn mak kesayangan...so lepas zuhur aku pun start la meracik daun kelapa nak anyam ketupat..anak saudaraku Aziz balik bukan boleh tolong anyam, boleh tolong tarikkan daun je dari batangnye...ceh...dah lama tak menganyam lupa pulak..kekekeke macam2 bentuk ketupat aku jadinya...teringat la dulu masa Yome bujang dia yang tolong aku..sekarang dia dah kawin..aku layan perasaan sedih kejap sebagai seorang kakak yang ditinggalkan...feeling jap sambil menganyam ketupat..


Petangnya aku ke pasar nak beli juadah berbuka puasa dgn mak di depan Masjid Sg Koyan.

Malam Sabtu kak Cuma dan anak2nya sampai..Illyas yang bawak kereta. katanya siap tereksiden dgn kereta org di Kuala Lipis, pecah le lampu depan..Kak Cuma bukan main seriau..yelah..dah ade pengalaman eksiden dgn arwah bapak sebelum ni. aku pun tak boleh dengar bab2 eksiden ni..


Esoknya hari sabtu aku ditugaskan mak seperti biasala..masak kerutup daging..hehe nak menyediakan bahan2 bukan main lagi banyak...nak perap bagai...maka kecohla dapur macam biasa..kecah+kecoh=mak yang pening.. tapi aku tahu mak gembira sebab tahun ni kami sambut raya di rumah mak.

Kemudian abg Lut & kak Ya sampai bersama Kak Ted dan anak2...bertambah bingit dapur tu...petang barula dapat beli ayam..ha..aku jugakla tukang potong,tukang basuh tukang buang kulit bagai...nak masak rendang ayam aku tak reti sangat..jadiknya kak ma la kena...kekekeke...tapi kerutup daging aku terlupa nak masukkan kerisik...lol..



Yome dok bebel apela Kak Neng anyam ni? Aziz masukkan beras je..

Tak lama kendian Yome sampai dengan familynye..aku pun suruhla yome and the geng - Imran,Illyas&Aziz masukkan beras dalam sarung ketupat dan rebus..tu jelah keje korang kan...actually Illyas, Imran & Kak Cuma ada gak tolong anyam tapi.....macam aku je yg byk...Imran la paling lembab belajar.

Yome tolong betulkan anyaman aku & Imran aksi je lebih

Owh di dapur mak masak karipap kentang kegemaran ramai..punyalah syok melayan nafsu makan..dengan kerutup daging aku siap sekali...bestnya time2 ni..teingat arwah bapak, menitik air mata aku...


aku tengah feeling perasan "sape nak datang raya time2 nih?"

Raya esoknya kami semua berkumpul di ruang tamu untuk ambil gambar keluarga..wah wah masing2 punya kamera...kalah aku da..kira kamera aku dah old fashion la..Imran dengan 12mp, Kak Ted dengan 8mp, abg Lut lagi..


tak kisahla..apa pun aku gak yang start beli digital camera.. korang tanya aku jugak kan bila nak beli..hahaha...





Tengah2 bergambar sakan ada budak2 nak dtg raya, kitorg terpaksa suruh budak2 tu pergi raya rumah lain dulu sebab kitorg busy bergambar ni..hehe..




Lepas bergambar masing2 cabut naik kereta nak pergi raya...rumah chef wan la port pertama..nak tengok Celebrity Chef katakan...haha Chef Wan org kg aku jgnla terperanjat pulak..mak dia dan mak i duduk satu berek kat Woodlands, Singapore dulu2...time2 ayah2 kitorg bergelar Navy..



Selepas tu kami gerak ke rumah En Rosli pulak..arwah isteri dia kawan baik mak..anak bongsu dia dah jadi anak angkat mak..jadi kitorg pergila..sementelahan nak tengok isteri baru beliau...eceh...
Kemudian macam2 rumah lagi dah pergi beraya sampai zuhur, kemudian lepas Asar sambung balik..adoi yaiy..perut meragam masing2 nak ke tandas..asyik minum air gas je mane tak..tandas ade 2 pun nak jugak guna satu tandas masing2 sanggup menunggu..kekekeke...




Hari Isnin acara beraya dah slow..masing2 mandi lambat je...time ni pulak tetamu datang ziarah rumah kitorg..abg Choy & family pun tibala..dah lepas Asar baru start jalan di kawasan blok rumah...so ade la kawan2 lama tak dapat jumpa sebab ade yg dah balik ke rumah mertua la, dah balik rumah sendirila...




Hari Selasa, kak Cupa & family tiba..kecoh la sebab si Baby aka Mariah melalak tak boleh tengok orang..ade ke...geram je...apa lagi asyik kena sakat dgn sepupu dan makcik2 yang tak boleh tahan tgk budak melalak..adoiii boleh migrain!!..petangnya Yome, Kema & Aina balik..sempatla buat acara bergambar..hehe..Hari ni jugakla aku dah start batuk, selsema dan demam jadi tak dapatla ikut depa semua pergi beraya..risau la nanti jangkit kat org lain...ni semua starting dia Fatimah kendian Awie...kendian akula...adoi..tapi aku takle muntah2 mcm budak2 nie...aiyy tah hape2 makan...





Rabu..semua nak balik..kesian dekat mak..tapi aku memang cuti sampai Rabu je..aku sedih jugak tapi sebab gatal nak simpan cuti utk raya Haji pulak...hehe..planning2..nak g jenjalan bawak mak gak...huhu sabar ye mak..Lepas sarapan kitorang pun bertolak la...Kak Cuma & family dulu, diikuti Kak Cupa & family, pastu aku & family Kak Ted-dia suruh aku hantar balik sebab keta abg Lut problem tyre..kena baiki, maybe takle jalan jauh ke Jeram, Kuala Selangor..abg Lut balik selepas Zuhur..aku pulak memikirkan rumah kak Ted jauh sebab tu nak blah awal..kakak2 berdua tu nak pergi raya rumah saudara mara lagi...aku dengan tak sihat ni..balik jelah Ampang...huhu




Read More

Share Tweet Pin It +1

3 Comments

In

Awak sepatutnya menyenangkan orang!!!!!!!

Pagi2 aku dah kena sentap...aduhai..telefon berbunyi kring2 angkatla macam biasa kan..

"hello, cik anis?" satu suara laki kedengaran di corong..
"ye saya anis..."
"saya halim..pg tadi saya nak byr parking, tp motor saya dah kena block..
awak sepatutnya bg tahula sblm block motor saya..awak ni kan menyusahkan org, bukan menyenangkan org...bla..bla...(pjg sgt bebel, aku sendiri tak ingat nak repeat balik)
"encik halim dapat memo tak yg mengatakan encik kena jelaskan fee parking dalam tempoh 7 hari pd setiap awal bulan.."
"saya mane ade tunggakan, lainla ade awak nak block..awak ni memang menyusahkan org tahu tak"..suara semakin keras dan tinggi, kalenjar adrenalin aku dah mendidih, telinga dah panas.....tp dgn sopan lagi aku jawab..
"saya bukan suka-suka block motor encik, sperti dlm memo yg dihantar, encik kena jelaskan bil, jika tidak kita akan block, sy pun dpt arahan dari bos saya..itupun saya baru block semalam..ikutkan last week lagi sy dah block..."
"eh awak keje baru berapa tahun ha dgn ......saya dah keje 14 tahun awak tahu tak..awak ni memang menyusahkan orang..siap awak nak kena ajar ni..saya akan jumpa.....biar awak kena ajar sikit!!!"..
"ajarla!!!"..tap aku hempas talipon..puas hati nak gaduh dengan aku pagi2 buta pulak tu..mahu aku hangin kejap..

Read More

Share Tweet Pin It +1

3 Comments

In

Dermatitis

2 September 2009, aku amik cuti..hehe nak pergi jumpa doctor la..ape lagi, satu badan rashes…tak hingat je bila dah start menggaru..

Jam 12pm aku sampai Poliklinik Tanglin, sebelah Masjid Negara. Aku dah biasa dgn klinik ni, so jauh dari rumah pun sanggup datang..dah selesa kan dengan perkhidmatan doctor2nya..

Terpaksa buat kad baru sebab kad lama tah mane letak sejak berpindah2 ala2 kaum nomad pulak. Tunggu2 giliran, agak lama nak dkt stgh jam la..geram gak tapi aku bersabar jelah..sampai je turn aku, terus masuk bilik no 6, jumpa doctor perempuan, Alhamdulillah la sebab aku nak kena selak2 gak ni..tang2 aurat lak nak kena tunjuk rashes aku.

Doc terus minta aku diambil suhu badan, tapi kat dahi 37%. Normal je kot..sekali dia tgk rashes aku, dia ckp “u kena dermatitis nie..” ha ape la nama penyakit ni payah lak nak sebut memula tuh. Dia ingat aku kena denggi, sebab tu amik suhu badan, risau aku demam. Aku ckp demam takdelah, on off je itupun tang area aku garu ala2 yang tak hingat gatalnya.. nak amik darah dah tak sempat time tu dah jam 12 lebih, so aku disyorkan injection, aku ok je lagi bagus cepat sikit blah gatal2 ni. Aku pun ceritalah yang sebelum ni aku dah pergi Pusrawi jumpa pakar kulit lagi..tp kejap jelah, siap buat ujian darah bagai.

Doc cakap maybe aku allergic pada brg kemas, aku ckp ye kot sebab aku takle pakai emas..(untungla kan sape2 jadi laki aku…ceh)

Aku plak rasa sejak aku mandi kolam renang kat apartment aku tinggal la. Padahal pergi sekali je..sedih betul, kulit dah tak cantik..lebam2 doc ingat aku kena cucuk..erm takde maknanya nak cucuk diri sendiri. Satu bdn tau pastu keluar bintik2 merah..aduh Allah je tahu..Kemudian maybe sebab pakaian ada jenis kain tertentu aku tak ble pakai. Sebab kali pertama kena gatal tang pinggang lepas pakai baju kurung, kan getah kain kurung tulah yang buat aku merana..habis baju kolar pun tak boleh sebab leher pun dah hampir keliling rashes..siksa tapi aku anggap ini ujian dari Allah untuk hapuskan dosa aku kot.

Maybe ada la aurat tak jaga betul2 ke…or pakai seksi titiba walaupun tutup penuh, baju ketat ke..ha kan..padan muke sendiri!

Lepas kena injection, aku dah macam ngantuk sikit2, mimi lak tepon aku nak dkt stgh jam bersembang. Elok dia p tdo aku lak kena hantar diri sendiri balik rumah..time keta benti je rasa ngantuk Ya Allah. Alhamdulillah selamat sampai.

After solat, tdo sambil2 tak nyenyak la sebab tunggu org dari Carrefour hantar set meja makan..heheh..sempat2 beli masa 31 August lepas..murah beb RM199 mane bleh tahan..

 
dah siap pasang pun..ok tak DIY 

Read More

Share Tweet Pin It +1

5 Comments

In

Baby Kena TARIK!!!

Ni bukan sebab tak bayar bulan2 nye installment..tapi sebab ade la insan yg tarik kereta aku sbb aku dah blocked jalan masuk ke kwsn kerja diorg.

Aku macam biasala balik keje kena parking keta luar area apartment aku tinggal, sebab satu rumah dibenarkan hanya satu kerea sahaja. Nak jadi cerita hari tu aku parking keta kat tempat yg luar biasa sikit. Sekali pagi esok daa didatangi oleh sorg guard cakap kereta aku kena tarik dgn kontraktor yg nak buat keje atas bukit. Katanya diorg dtg dlm jam 12 mlm, tunggu lebih sejam gak aku dtg untuk alih kereta. Guard ckp lagi, kalau mem letak no telefon, kita boleh call..adoii banyakla korg, ad eke korg mention kat aku bila parking kat stu kena letak no telefon. Aku tgk kereta org lain takde letak pun. Aku pun ingat mmg bolehla parking kat situ sebab tak Nampak ade ciri2 nak digunakan lane ke atas bukit tu..

Korg tau ape sudahnya??? Bumper blkg tercabut nat kat sebelah kiri tayar, lepas tu siap ade calar lagi. Kata si guard, diorg tarik dgn tali. Aku takdela nak marah, tapi fikir duit lagi mahu keluar…adoiiiii!!!! Dugaan…dugaan.. aku ingat kak senduk je kena …huhu..sampai la ni aku tak pi bengkel lagi sebab sibuk.

Actually aku nak pergi lepas jumpa doctor, tp lepas kena inject, aku lak ngantuk tak le drive dah..drive takat nak balik rumah je..

Tak best betul, bila drive kereta mcm bergegar2 je…adoilaa…..

Read More

Share Tweet Pin It +1

3 Comments

Comments

Weekly Popular

loading...