In

Meriahnya Raya


Date: 18-23 September 2009



Venue: FELDA Sungai Koyan 2, Raub, Pahang


Betapa hari raya kali ni aku agak beria-ia...nak ketupat la, siap mintak mak jgn rebus ketupat segera dulu..aku nak anyam..target 50 biji dahle..


so di pagi yang hening, sesudah subuh sapie(pinjam ayat Ann) tepat jam 6pg aku pun cabut dari rumah sewaku di Bukit Indah gara2 ikut nasihat abg Choy, katanya semalam-Khamis;aku stuck kat Bentong je dah nak 3 jam lepas jemput anak di asrama Hulu Langat. Wah2 jalan trafik bergerak lancar semasa perjalanan di Ampang ke Bentong aku cuma drive dalam 40 minit kot..akekekekeke..lorong kanan beb...tapi bila masuk Bentong ke Raub je......adoiiiiiiii.....1 jam setengah untuk perjalanan tak sampai 60km pun...angin kejap..tapi bersabar jelah...ramai rakyat Kelantan nak balik kg gak...aku rakyat Pahang kenalah beransur...akekekekeke...

Sampai rumah mak jam 9pg..uiksss hebat giler terasa..pagi2 buta dah sampai..dapat pulak panggilan dari Masni ajak berbuka pose..ade ke patut?? Aku dah sampai kg la nak buka pose dgn mak kesayangan...so lepas zuhur aku pun start la meracik daun kelapa nak anyam ketupat..anak saudaraku Aziz balik bukan boleh tolong anyam, boleh tolong tarikkan daun je dari batangnye...ceh...dah lama tak menganyam lupa pulak..kekekeke macam2 bentuk ketupat aku jadinya...teringat la dulu masa Yome bujang dia yang tolong aku..sekarang dia dah kawin..aku layan perasaan sedih kejap sebagai seorang kakak yang ditinggalkan...feeling jap sambil menganyam ketupat..


Petangnya aku ke pasar nak beli juadah berbuka puasa dgn mak di depan Masjid Sg Koyan.

Malam Sabtu kak Cuma dan anak2nya sampai..Illyas yang bawak kereta. katanya siap tereksiden dgn kereta org di Kuala Lipis, pecah le lampu depan..Kak Cuma bukan main seriau..yelah..dah ade pengalaman eksiden dgn arwah bapak sebelum ni. aku pun tak boleh dengar bab2 eksiden ni..


Esoknya hari sabtu aku ditugaskan mak seperti biasala..masak kerutup daging..hehe nak menyediakan bahan2 bukan main lagi banyak...nak perap bagai...maka kecohla dapur macam biasa..kecah+kecoh=mak yang pening.. tapi aku tahu mak gembira sebab tahun ni kami sambut raya di rumah mak.

Kemudian abg Lut & kak Ya sampai bersama Kak Ted dan anak2...bertambah bingit dapur tu...petang barula dapat beli ayam..ha..aku jugakla tukang potong,tukang basuh tukang buang kulit bagai...nak masak rendang ayam aku tak reti sangat..jadiknya kak ma la kena...kekekeke...tapi kerutup daging aku terlupa nak masukkan kerisik...lol..



Yome dok bebel apela Kak Neng anyam ni? Aziz masukkan beras je..

Tak lama kendian Yome sampai dengan familynye..aku pun suruhla yome and the geng - Imran,Illyas&Aziz masukkan beras dalam sarung ketupat dan rebus..tu jelah keje korang kan...actually Illyas, Imran & Kak Cuma ada gak tolong anyam tapi.....macam aku je yg byk...Imran la paling lembab belajar.

Yome tolong betulkan anyaman aku & Imran aksi je lebih

Owh di dapur mak masak karipap kentang kegemaran ramai..punyalah syok melayan nafsu makan..dengan kerutup daging aku siap sekali...bestnya time2 ni..teingat arwah bapak, menitik air mata aku...


aku tengah feeling perasan "sape nak datang raya time2 nih?"

Raya esoknya kami semua berkumpul di ruang tamu untuk ambil gambar keluarga..wah wah masing2 punya kamera...kalah aku da..kira kamera aku dah old fashion la..Imran dengan 12mp, Kak Ted dengan 8mp, abg Lut lagi..


tak kisahla..apa pun aku gak yang start beli digital camera.. korang tanya aku jugak kan bila nak beli..hahaha...





Tengah2 bergambar sakan ada budak2 nak dtg raya, kitorg terpaksa suruh budak2 tu pergi raya rumah lain dulu sebab kitorg busy bergambar ni..hehe..




Lepas bergambar masing2 cabut naik kereta nak pergi raya...rumah chef wan la port pertama..nak tengok Celebrity Chef katakan...haha Chef Wan org kg aku jgnla terperanjat pulak..mak dia dan mak i duduk satu berek kat Woodlands, Singapore dulu2...time2 ayah2 kitorg bergelar Navy..



Selepas tu kami gerak ke rumah En Rosli pulak..arwah isteri dia kawan baik mak..anak bongsu dia dah jadi anak angkat mak..jadi kitorg pergila..sementelahan nak tengok isteri baru beliau...eceh...
Kemudian macam2 rumah lagi dah pergi beraya sampai zuhur, kemudian lepas Asar sambung balik..adoi yaiy..perut meragam masing2 nak ke tandas..asyik minum air gas je mane tak..tandas ade 2 pun nak jugak guna satu tandas masing2 sanggup menunggu..kekekeke...




Hari Isnin acara beraya dah slow..masing2 mandi lambat je...time ni pulak tetamu datang ziarah rumah kitorg..abg Choy & family pun tibala..dah lepas Asar baru start jalan di kawasan blok rumah...so ade la kawan2 lama tak dapat jumpa sebab ade yg dah balik ke rumah mertua la, dah balik rumah sendirila...




Hari Selasa, kak Cupa & family tiba..kecoh la sebab si Baby aka Mariah melalak tak boleh tengok orang..ade ke...geram je...apa lagi asyik kena sakat dgn sepupu dan makcik2 yang tak boleh tahan tgk budak melalak..adoiii boleh migrain!!..petangnya Yome, Kema & Aina balik..sempatla buat acara bergambar..hehe..Hari ni jugakla aku dah start batuk, selsema dan demam jadi tak dapatla ikut depa semua pergi beraya..risau la nanti jangkit kat org lain...ni semua starting dia Fatimah kendian Awie...kendian akula...adoi..tapi aku takle muntah2 mcm budak2 nie...aiyy tah hape2 makan...





Rabu..semua nak balik..kesian dekat mak..tapi aku memang cuti sampai Rabu je..aku sedih jugak tapi sebab gatal nak simpan cuti utk raya Haji pulak...hehe..planning2..nak g jenjalan bawak mak gak...huhu sabar ye mak..Lepas sarapan kitorang pun bertolak la...Kak Cuma & family dulu, diikuti Kak Cupa & family, pastu aku & family Kak Ted-dia suruh aku hantar balik sebab keta abg Lut problem tyre..kena baiki, maybe takle jalan jauh ke Jeram, Kuala Selangor..abg Lut balik selepas Zuhur..aku pulak memikirkan rumah kak Ted jauh sebab tu nak blah awal..kakak2 berdua tu nak pergi raya rumah saudara mara lagi...aku dengan tak sihat ni..balik jelah Ampang...huhu




Related Articles

3 comments:

  1. ekslusif weh..siap ada gambo serina ngan tunang mat saleh dia gitu...hehe..mau melodi kejar ko ni.hahaahha...meriah sungguh raya ko..adik beradik besor gini le

    ReplyDelete
  2. ko jangan..aku nak kena simpan gamba ni actually takleh bocor2..huhu tp sbb aku nak letak gambo ziarah je....jgnle sape2 dajal copy gambar dia ni...hancus dia tahu sape letak gambar kan...
    wak..ni baru separuh balik nie....kalau semua balik, tak muat masuk frame gambo..akekekeke

    ReplyDelete
  3. weh gmbg dia berdua di pagi raya dah tersebar..bkn copy dr blog ko...aku dh tgk kat forum artis...color hijau maaaaa sedondong

    ReplyDelete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.

Comments

Weekly Popular

loading...