Wednesday, April 30, 2014

Tuesday, April 29, 2014

Hari Ke 56

Diam tak diam kan.

Makan memang dah macam2. Cuma telur mata je aku tak sanggup dengan seafood tu.

Anak pun dah makin berat. Tak sabar nak jumpa doktor Jumaat ni aku main timbang2 dengan dia. Kami berdua 70.2kg. Aku sahaja 65.5kg. Pergh dah 4.7kg. Patutlah. Gambar pagi tadi.


Macam biasa kena riba dulu baru letak sebelah. Kang menangis kang..

Oh hari ni baru mandi petang. Sebab selama ni aku kesejukan.

Monday, April 28, 2014

Tiada Hasil

Tiada Hasil
Hari ni takde hasil susu. Alasan satu Aqlan menyusu banyak hari ni.  Kejap kejap nak menyusu.  Aku pun duduk tingkat atas sampai lepas maghrib.  Itupun sebab Zcat balik tapaukan makanan dari meeting dengan client kat Shah Alam. Siap belikan lauk tambahan kari kambing.

Ye aku dah makan macam2. Takkan nak tunggu tepat2 60 hari. Makan pun tak teratur. Masa makan pun ikut anak tidur baru boleh makan. Buat dia nak berkepit 24 jam memang tidakla. Kadang2 sampai ke petang aku tak makan. Itu pasal aku sumbat roti je kadang2 buat alas perut.

Alasan kedua aku baca novel Awan. Haha. Ending aku nangis. Pastu aku jumpa kesilapan watak aku pun selamba bagitau penulis dia kat twitter. Penulis pun dah minta maaf bagai pelik pula aku. Editor kan patut cek.

So sudahnya 28hb April tiada stok susu. Dahla susu pun makin kurang je. Aku ni pun dah banyak hari tak minun susu kambing dan ESP.  Terperangkap dengan Aqlan. Kuat beriba.  Letak je bangun.

Kadang2 aku pun tak tahu macam mana nak atur urusan harian macam ni. Biasa aku minum susu 2x sehari. La ni 1 cawan pun tak dan. Makin nak habis tempoh cuti bersalin makin Aqlan nak menempek kat aku. Elok tidur beriba letak je terus bangun. Siap nangis. Dah macam mana aku nak buat kerja..

Sedih gak aku ni kadang2. Ke aku yang tak boleh tinggal dia langsung? Hurmmm..

Sebab tu bila Zcat balik aku bersyukur. Bolehla aku pergi lari makan kejap. Letih2 dia pun tetap tolong aku. Kerja ofis tak bawa balik. Dia tolong tengokkan anak pun aku dah happy.

Sunday, April 27, 2014

Kurang Sihat

Kurang Sihat
Akibat kerja keras semalam. Satu badan lenguh. Nak ke SACC tengok barang baby pun dah tak daya. Luar dalam rasa lenguh.

So hari ni tak jalan2. Takpelah tunggu Jumaat. Nak pergi cucuk Aqlan.

Hari Khamis nak mengurut balik.

Hari Sabtu ada wedding saudara sebelah Zcat.

Ahad patut dah siapkan barang Aqlan nak hantar ke pengasuh. Huwaaa macam nak hantar anak masuk asrama. ..

Saturday, April 26, 2014

Jumpa Pengasuh, Mengemas & Ziarah

Jumpa Pengasuh, Mengemas & Ziarah
Balik Ampang hari ni. Atas 2 sebab nak jumpa bakal pengasuh Aqlan dan nak mengemas rumah.

First time naik Besraya Extention. Masih belum kena tol. Taktaula berapa nanti kena.

Rumah pengasuh di Taman Tasik Tambahan. Betul2 depan gerai pisang goreng.  Wah kami ingat dia buat side income! Mujurlah tidak. Setelah bersembang dan bercerita bagai, aku pun confirm je nak ambil. Padahal takde testimoni ni. Dahla jumpa nombor dalam iklan website. Aku ni kira berserah je sebab dah usaha lain tak jalan. Malas nak cerita.

Yang penting...hanya Aqlan baby yang dijaga. Ada 2 budak lain tapi dah besar. Okaylah. So Insyaallah kebajikan Aqlan terpelihara. Full stop. Berserah pada Allah. Inilah yang terbaik.

Balik rumah Zcat buka peti ais dulu. Terus istighfar. Sebab dah contaminated. Maka kami berdua terus cuci. Buang hampir semua yang ada. Takkan Tupperware aku nak buang kot. Cuci jelah..

Mop lantai berkali-kali. Vacuum Zcat yang buat. Lepas tu dah sakit pinggang. Sakit2 badan. Lenguhnya ya Allah dah lama 5ak buat kerja rumah macam ni.

Rumah tentulah berhabuk sebab dah 2 bulan kena tinggal.

Lepas tu pin plug rosak pulak. Nak kena mengadu kat landlord pulak. Ni satu keja. Kalau nak suruh perbaik kenalah kami tunggu dalam rumah tu. Sudah jam 4 kami ke Bandar Baru Bangi.

Pergi rumah kak pa sebab hari tu ada kirim mangga dari Perlis. Hanya ditanam di Perlis. 2 biji RM18 ok.

Kemudian ke rumah Fairuz pulak. Saja nak jumpa dia. Best friend kan. Jam 8 lebih baru kami gerak balik ke pandu lalu. Aku nak makan apple pie. Yums.

Harap esok ada air.  Banyaknya nak cuci pakaian.  Walaupun yang tukang buat tu Zcat. Dialah basuh, sidai dan angkat. Aku lipat je.

Friday, April 25, 2014

Yeay Buku-buku Dan Mug Sudah Sampai!!!

Excited. Bila Zcat kirim gambar parcel 3 bungkus. Erm seminggu juga tunggu yang aku bayar Khamis lepas. Lagi 2 parcel bayar Isnin baru2 ni. Tak apalah janji sampai. Bolehla baca. Eh esok balik Ampang patut habiskan buku2 yang dah lama beli tapi tak habis2 baca tu.

Jeng jeng jeng
12 buku 12 buku...

Mana satu nak start ni


I punya kuning. Merah for Zcat dan putih for Aqlan. 



Thursday, April 24, 2014

Hujan Yang Turun + EBM Produced

Hujan turun dengan lebat pagi ni. Aku dan Aqlan sedsp baring+tido atas katil. Aku dah bangun dia tidur sambil mulut ngomel dalam tidur.

Ketika semua masih tidur awal pagi tadi aku sempat pump susu kali kedua. Dulu sikit sangat aku buang je. Tadi pagi dapat lebih 40ml or 1oz ++.

Kenapa lambat buat EBM? sebab aku akan balik duduk Ampang. Kalau aku pump awal2 pun kemudian semua susu nak kena angkut, aku risau susu rosak dalam perjalanan. Walaupun cuma 40 minit je setelah dicampur waktu jammed aku rasa membazir. Tapi aku buat juga untuk testing berapa banyak sebenarnya aku boleh produce. Hihi. Rasa 1 botol nak pump sampai 4oz je kot. Sebab Aqlan ni kalau minum susu formula pun paling tinggi 3oz. Lebih buat memang buang je. Bukan mahu sejuk2 ni.

Wednesday, April 23, 2014

Oh Bukuku Kenapa Belum Sampai?

Oh Bukuku Kenapa Belum Sampai?
Ye ketamakan mengundang rasa gelisah. Sebab buku-buku yang di order masih belum tiba. Semuanya dipos atas nama LB beralamatkan ofisnya. Kenapa bukan rumah? Risau aku tak dengar satu. Risau aku sibuk dok melayan anak pun satu.

Minggu ke tujuh Aqlan kurang meragam hari ni. Baik saja. Tapi mamanya tetap kelam kabut masak dan makan. Apa pun hari ni dia happy dan banyak main.

Sakit belakang kesan ubat bius masa pembedahan ke? Epidural ke tu? Aku ni memang tak arif lagi...

Tuesday, April 22, 2014

Apa Dah Jadi???

Apa Dah Jadi???
Suka sangat alter paparan web maka aku kehilangan beberapa benda dan tak boleh masukkan balik.

Contoh blog i'm following. Dah berapa minggu gagal. Aku pun dah fedap.

Ke sebab aku akses dari pelbagai device dia jadi camni. Kalau betul macam ni aku kena log out dari semua accessible devices. When? Bila anak tak meragam.

Sudahnya setiap kali nak blogwalking aku kena baca scrolling kat reading list di dashboard. Nasibla kalau dah tengah2 malam baru leh baca..

Tetap usaha 1 hari 1 entry....nak pay out duit nuffnang ke tak ek.? Hurm...

Monday, April 21, 2014

Gila Baca Buku Terbitan Buku Fixi

Yeah sejak mula2 mengetahui kewujudan buku2 terbitan syarikat Buku Fixi pada tahun 2011.

Kisahnya aku baca blog Obefiend. Maka bermulalah aku mencari buku2 ni di Popular Ampang Point. Mula beli 3 buku je ke 2 je. Aku pun tak ingat. Lepas tu kat Popular 1 Utama aku rembat lagi 5 kot. Aku memang lupa dah.

Kemudian bila wujud online sales lagila aku gembira. Takyah dah nak terhegeh2 cari di kedai buku or kirim kat orang di pesta buku.

Kemudian aku bagi kawan ofis pinjam. Eh diorang pun suka. Sudah terjebak. Tapi ada juga buku2 yang diorang tak boleh terima sebab unsur seks yang terbuka. Ceh nak baca buku Melayu kontemporari memang tidakla aku ni. Dah muak baca zaman belajar dulu. Itupun pinjam je. Nak beli kedekut je. Ahahahaha.

Aku suka kelainan sebab Buku Fixi ni satu perkataan je tajuk dia. Macam Pecah. Dendam. Kasino. Dan sebagainya. Lepas tu tulang buku warna warni.

Pernah sekejap buku aku dipinjam tak tahu siapa dan belum dipulangkan. Aku pulak masa tu tengah buat audit Buku Fixi. Gila tak..ko ingat aku pandai audit kerja aku sendiri je ke kat ofis tu. Memang meroyan kejap hilang buku. Kemudian dipulangkan. Buku2 ni aku balut. Mana yang dan la. Hahahaha. Sebab banyak sangat.

Tapi masa berpantang aku tak baca sangat. 1 biji je aku baca. Wah kenapa? Tak boleh concentrate kalau dah menyusu anak.

Sekarang aku ada 3 buku lagi belum habis baca. Lepas tu order lagi 12. Buku2nya murah kalau beli online 6 buah hanya RM99. Kalau sebiji purata RM20 la. Kan ke untung. Siap beli online ada free gift bag. Haha jadilah kan.

Lagi 2 minggu aku pun kena masuk kerja. Pulun la nak baca buku 15 biji kalau mampu.  Haha. Maybe tidak...maybe ya.. tengok kelakuan anak. Lalalala..

Last books that i bought last year. KASYAF, LOVE IN PENANG & CERPEN still pending to read

BOLA & KOPI is limited edition. 1500 copies only. Kalau sesiapa yang nak beli jangan cuba beli dari aku. Hehe. Oh ya aku susun buku ikut yang mana aku khatam dulu. So PECAH yang first khatam.

Sunday, April 20, 2014

Mencari Baju Menyusu

Hoh hari ni keluar pula sebab aku yang nak baju baru. Semalam Aqlan. Alasan alasan.

Selfie dengan budak kecil

Terus menuju ke the curve. Semalam kelam kabut nak siapkan anak dan diri sendiri. Nasib LB pandai siapkan diri sendiri.  Heh.

Beg tangan dapat kurangkan berat dah. Diapers dan tisu lembab masuk dalam poket bawah carrier. Shawl bawa untuk menyusu di tempat awam jika terpaksa.

Makan kat Iga Penyet. Budak kecil nak susu. Ok done.

Kemudian ke Dynas Nursing Attire di 1st Fl. Tengah pilih baju nak susu lagi. Cari baby room. Rupanya berak. Hahaha. Sambung menyusu dan rembat 2 helai baju dan sehelai inner. Penjimatan agak banyak. Cuma bengkek tak boleh guna kad kena pakai cash. Habis cash aku....cash ni simpan untuk beli barang runcit ke or pergi klinik.


Lepas tu kawan2 LB nak jumpa sekejap di Johnny Rocket.  Baru minum setengah gelas hot chocolate nangis lagi. Pergi baby room penuh. Terus aku guna shawl jelah susukan Aqlan kat bench luar bilik. Ramai yang beratur tunggu turn nak menyusukan anak dan menukar lampin. Biliknya cantik tapi 2 je. AEON lagi praktikal. Mendengar anak2 kecil menangis memang haru je. Sebab mak dia tak bawa cover kot malulah nak menyusukan kat bench. Kesian. Macam nak tercabut anak tekak budak tu melalak.

Balik semula ke Johnny. Sambung borak. Dapat hadiah untuk Aqlan. 5:30pm kami balik. Budak kecil tidur dengan nyenyak. Seronok betul hari ni.
Hadiah dari Tasha & Rudy



Saturday, April 19, 2014

Jom Jalan-jalan Aqlan

Haha. Budak kecik ni suka jalan2 rupanya. Naik kereta je diam. Mata bulat je.

Mula2 pergi Citta Mall sebab i nak makan Chilli's.  Kemudian nak pergi kedai baby. Kemudian LB i nak pergi Harvey Norman sambil i nak membeli biskut arab or suji kat Wondermilk.

I nak sign i kecik lagi. I suka maka tangan sendiri je

Sambil menyusu sambil makan. Shawl ni hadiah masa berhenti kerja dengsn Stagno dulu

Dari kerana mata

As long as rasa sejuk i ok je

Kedai baby tutup. Ke Harvey Norman yang kecil je beli sarung tilam. 50% discount. Ke Wondermilk dapatla apa yang aku mahu.

Last time minum tak dapat tidur.  Beli untuk LB je. Dah naik harga RM12.

Always my favourite.  RM10.

Lepas tu bergegas ke 1 Utama nak beli baju Aqlan guna voucher AEON yang LB dapat masa kursus di PD. Baru cari 3 helai baju dah melalak. Nasib ada bilik baby. Boleh menyusukan Aqlan dengan gembira.

3 helai baju lubang2

Lepas buat bayaran kami balik. Pastu dah masuk kereta baru rasa budak cashier tak punch discount ke untuk baju yang aku beli. Sebab ada sticker biru dan hijau.. hurmm ..LB cakap dah takde rezeki..ishh total termasuk tilam mainan RM118. Tolak voucher RM50. Bayar lagi RM68. Duit juga tu..

Yang ni memang takde diskaun. Tapi beli juga sebab nak bagi Aqlan main

Friday, April 18, 2014

45 Days. Yeay!!

45 Days. Yeay!!
Kami berdua gembira kerana berjaya mengharung 44 hari yang boleh terjadi apa2 jika tidak dilalui dengan betul.

Ubat-ubatan masih dimakan seperti biasa. Cuma dah jadi sekali sehari je.

Yup Aqlan dah sihat. Merisaukan je. Lepas jumpa doktor terus hilang kerisauan itu. Nasib 37° je temperature dia. 2 perkara yang selalu baby alami kata doktor ialah selsema dan kembung perut. Maklum esofagus belum sempurna. Ooooo jahilnya mama kamu ni.

Turun lagi 2kg. So tak cukup makan ke apa? Sebenarnya melayan anak tak sihat yes menyebabkan aku tak dan nak makan. Papanya dah belikan makanan pun kalau dah Aqlan nak beriba je memang tak buat satu kerja la..

Alhamdulillah. Syukur ya Allah sebab beri ujian ni jadi kami belajar sesuatu.

Thursday, April 17, 2014

Sekadar Perkongsian Link Ilmu

Sekadar Perkongsian Link Ilmu
Darah nifas yang putus2 memang merisaukan dan buat jadi was2. Jumaat lepas datang balik setelah 3 hari suci. Kemudian hari ni dah mandi lagi sekali sebab dah kering sepenuhnya pada pendapat sendiri. Dalam mencari penyelesaian permasalahan macam ni memang elok kalau tahu ilmu feqah wanita dengan lebih lanjut. Terasa ilmu kurang ya amat.

Bolehlah percaya dengan penulisan si internet mengenai ilmu2 ini? Dah tentu lebih elok menghadiri majlis ilmu tapi biarlah dengan guru yang bertauliah. Buku2 agama sebagai bahan rujukan pun belum tentu dapat explain seperti dalam majlis ilmu. Namun setelah aku membaca hampir keseluruhan penerangan yang hampir detail jadi aku kongsikan link di sini.  Persoalan yang dikemukakan oleh pembaca kelihatan dijawab oleh pengendali blog ini ---> almalakawi.wordpress.com

Wednesday, April 16, 2014

Anak Demam

Anak Demam
Semalam Aqlan meragam. Aku pulak tak faham. Kemudian pegang kepala panas. Pegang badan panas. Tapi kaki tak panas. Ni demam separuh badan ke?

Ubat yang doktor bekalkan dulu baru kami bagi makan. Sebab macam resah je dia nak tidur. Ubat paracetamol perisa oren dalam bentuk cecair. Bagi 1ml je. First time papa dia bagi dia muntah balik. 2nd time aku bagi 0.5ml sikit2 baru dia telan.

Dan disebabkan dia kurang sihat maka kerja dia nak menepek jelah dekat aku. Mahu tidur atas riba. Bila diangkat dia terjaga dan menangis. Nasibla dapat anak yang baik menangis pun tak kuat..

Cuma bila dah jadi macam ni nak bergerak pun tak dapatla..

Tuesday, April 15, 2014

Keperluan Yang Mesti Ada Sebelum Bersalin - Ibu

Keperluan Yang Mesti Ada Sebelum Bersalin - Ibu
Ni lagi 1 kisah. Dah bersalin baru nak cerita. Sebabnya dah terkena baru tahula. Kalau tak kena lagi takde pengalamanlah.

UNTUK IBU

Seluar dalam maternity. Jangan berangan seluar masa sebelm mengandung masih muat. Tapi aku tak beli. Masa mengandung aku masih pakai seluar dalam biasa. Cuma saiznya XL. Dah semua mengembang. Bila ada seluar dalam maternity ni contohnya jenama Fiffy ko boleh cuci or buang sebab kain dia cotton memang sedap. RM7.90 untuk 3 pasang di Manjaku. Haa seluar ni Zcat yang tolong belikan masa lepas bersalin sebab seluar dalam pakai buang aku tak muat. Kata doktor ketat. Tak sesuai. Dalam hal ni aku mesti kata Zcat sangat bagus sebab belikan untuk aku seluar yang sangat selesa. Senang nak tepek pad maternity yang lebar.

Maternity pad. Wajibla ada. Sama ada ko nak bersalin normal atau tidak. Darah nifas memang banyak. Cuma macam kes aku seminggu je darah banyak. Lepas tu dah berkurang. In the end pakai panty liner je. Nasibla aku ada beli juga brand Libresse. Tapi aku pulak dah beli maternity pad jenama Pureen, pad maxi brand Laurier 35cm panjang dan brand Kotex 32cm panjang. Banyak memang banyakla.  Sebab darah tak banyak so pad ni boleh simpan untuk period esok esok. Yang pad maternity tu aku nak bagi orang jelah kot. Aku nak bersalin lagi tak tahulah bila.

Nursing bra. Dah ko nak menyusu anak nursing bra la paling sesuai.. aku ada beli 2 brand. Brand Avon tak best. Sebab dia nipis sangat. Jadi ko perlu pakai pad untuk elak kesan yang memalukan. Brand Adora ke Arora yang aku beli di One Baby World best. Fashion dia pun menyelesakan. Cotton pulak tu.

Kain batik. Bukan apa senang ko nak pakai senang juga nak tanggalkan. Lagipun takdela berbekas perut tu nanti sebab lepas bersalin perut masih kembung sebab rahim belum mengecut. Tapi aku dalam minggu ke 3 dah pakai seluar tapi saiz XL la. Senang nak turun tangga. Tak mudah tertanggal macam kain batik. Hahaha. Lagi satu aku prefer skirt labuh. Pun mudah.

T-shirt. Duduk rumah senangla pakai t-shirt je nak menyusukan pun senang. Janganla pakai baby T pulak. Tak bernafas lak. Aku pakai lengan pendek je. Takdelah aku nak menutup penuh tangan ni sebab kepanasan.

Nursing Blouse. Ni sebab bila nak pergi klinik nak cucuk anak tu kalau budak tu melalak senang nak menyusu. Aku tak beli poncho sebab aku rasa macam rimas je. Harga macam mengarut je mahal. Rm40 ke atas tu aku tengok. Tapi bila nak susukan budak janganlah kat tempat awam pulak. Carilah bilik khas atau surau. Atau dalam kereta. Itulah yang terjadi waktu aku pergi bawa Aqlan jumpa doktor.

Stoking. Aku pakai tak sampai sebulan pun. Sebab sehelai je yang selesa. Ada 2 sebenarnya tapi dah hilang sejak aku keluar hospital. Tapi kalau pergi keluar aku memang pakaila.

Selipar dalam rumah. Lantai sejuk. Dah tak pakai stoking pakaila selipar. Aku pakai selipar yang diambil kat hotel2 semasa kitorang menginap dulu2. Banyak je. Jimat dah.

Makanan tambahan untuk menambah kekuatan dan memulihkan tenaga badan. Seperti satu kewajipan benda ni kena ada. Buatla 2 persiapan. Supaya bila dah terberanak cara ceaserean kena ada tambahan pula. Tapi bergantung juga kemudahan untuk mendapatkan bekalan. Macam kes aku tiba2 nak kena makan ikan haruan. Senang. Beli je pati. Mana2 kedai ada jual. Tapi jeli gamat? Tak semua kedai ada. Sebab dia agak special. Bagi aku befah atau normal makan jeli gamat ni bagus. Membantu memulihkan luka dalaman. Kalau tang jamu aku memang tak beli langsung sebab aku nak style moden dan sunnah. Jadi aku beli Hiraq. Untuk tambahan susu beli Shaklee. Memang berkesan. Ada hari aku tak makan sebab terlebih susu dah bengkak pula. Aduss.

Bengkung. Aku beli style Indonesia punya. Ni kawan aku la dok gebang suruh beli. Beli2 tak pakai sebab dah kena bedah. Simpan jelah. Kata doktor kalau next baby boleh normal maka 3rd still can be normal. But if 2nd caesarean then 3rd also. Wah speaking lintang pukang. Sebab pembedahan tempat yang sama juga..hukhuk.

LAIN-LAIN


  • Termos.
  • Tisu.
  • Minyak Gamat.
  • Minyak Angin - ni aku tak suka jadi aku takde beli. Haha. Nanti aku pening susah. So kakak aku ada berikan Minyak Barut HPA.
  • Nursing Pillow. Selain guna semasa susukan baby, bawa tidur pun sedap sebab bentuk U dia akan menyokong tulang dan bahagian belakang kiri kanan. Aku beli kekabu sepenuhnya RM75 di Little dje Shah Alam.
  • Minyak untuk hilangkan parut. Macam Bio Oil dan L'occitane Almond Oil. Itu memang aku beli sebelum bersalin. Masa mengandung dah pakai untuk strech mark.
  • Nipple cream. Ko maybe terluka ketika menyusukan anak.

P/S kalau ada tertinggal nanti aku edit balik. Sebab ni je benda yang dapat aku fikirkan.

Monday, April 14, 2014

Amalan Yang Aku Lakukan Ketika Mengandung

Amalan Yang Aku Lakukan Ketika Mengandung
Dah 41 hari baru nak cerita ek. Bukan apa saja nak share dengan bakal ibu yang nak bersalin.  Kot sempat lagi korang nak ikut.

Masa pregnant hanya tahu bila kandungan dah 18 minggu camtu. Memang aku takde ambil pil apa2 sehingga jumpa doctor dan mereka cadangkan makan obimin.

Lepas jumpa kali ke 2 mereka suruh makan pil kalsium untuk tulang. Dan makan neurogain untuk perkembangan otak bayi. Memang ada kawan2 yang dapat preskripsi yang sama tapi ada yang tak mahu makan. Aku pun berhenti kejap obimin sebab nasihat mak mertua. Tapi bila jumpa doktor, aku cerita doktor suruh makan balik. Lepas tu aku makan tanpa culas. Memang kita tak tahu adakah ubat ni betul berkesan atau tidak. Hanya usaha.

Kemudian seorang kawan kat ofis ni suruh aku minum susu kambing dan makan kurma. Banyak nasihat lain juga macam minum susu soya minum air kelapa dan macam2.  Aku hadap susu kambing Hiraq dengan jus kurma. Memang kurma aku payah sikit nak makan.

Bab pantang makanan lak aku tak pantang sanngat. Semua aku belasah kecuali jeruk. Aku ada season nak makan western je. Ada tu nak makan ikan je. Ada tu nak nasi lemak je. Hahahaha. Buah-buahan penting ok. Elak sembelit. Berapa kali kena sembelit masa pregnant? Tak tahula tapi memang azab. So better makan serat dengan banyak. Aku suka sangat betik. Especially yang Zcat belikan di pasar Sungai Besi. Maybe breed dia berkualiti.  Manissss..

Dari segi rohani..oh ya kena bagi makan gak..ko nak anak yang bijak bacalah surah Luqman. Mudah bersalin surah Maryam. Anak yang molek cantik bacalah surah Yusuf.  Aku khatamkan Quran seperti nasihat kakak aku. Katanya kalau boleh baca dengan terjemahan.  Aku baca Quran, Zcat baca terjemahan. Tapi aku just sambung dari bacaan aku yang lepas. Takdelah mula semula. Aku juga baca Yasiin pada minggu akhir. Alhamdulillah anak aku ni jarang menangis.

Selain itu doa doa dan doalah selalu. Selalu ucapkan doa tak kira masa. Kadang usap perut doa supaya anak ni sihat sempurna dan soleh. 3s. Alhamdulillah setakat ni belum ada sakit yang merisaukan. Setakat hidung tersumbat, tahi mata bertepek sebab kepanasan-aku tak boleh makan pedas, dan kulit mengelupas sebab cuaca. Doktor kata tak boleh panas tak boleh sejuk sangat.

Aku doakan pembaca yang sedang mengandung supaya dapat melahirkan anak dengan selamat.

Aku memang berdoa nak lahirkan anak secara normal. Tapi Allah lebih tahu hikmahnya kenapa aku akhirnya perlu menjalani ceaserean juga. Itulah yang terbaik untuk aku. Yang mungkin aku akan sedari perlahan-lahan.

Ya berjalan la banyak2.  Elok untuk anda nanti dah bersalin terbaring je kebosanan. Hehe.

Sunday, April 13, 2014

Saturday, April 12, 2014

3rd Day And The Water Supplies Still Continue

3rd Day And The Water Supplies Still Continue
Pagi2 aku bangun bancuh air kat dapur. Cek paip sinki takde air setitik pun. Ok..

Lepas mandikan Aqlan macam ada bunyi air masuk tangki. Eh???

Terus Zcat buat kerja mendobi. Ya kami sidai baju bersama. Sambil tunggu pesanan makanan dihantar ke rumah. Perasaan? Memang seronok.

Menjelang petang hujan turun dengan lebat. Kelam kabut angkat baju takdelah. Zcat dah alihkan siap2.

Kerja2 macam2 ni selalu kita isteri lah yang buat. Tapi bila suami membantu dan memahami keadaan kita, memang tidak dinafilan rasa bahagia.

Friday, April 11, 2014

Catuan Air Selangor Sehingga Julai 2014?

Catuan Air Selangor Sehingga Julai 2014?
Baca berita rasa macam kecewa sikit.

Namun mengikut laporan berita lagi Tan Sri Khalid akan umumkan plan nya 2 minggu lagi.

Setakat ni 2 hari ada 2 hari takde air masih boleh bertahan kat rumah Puchong ni. Tangki besar dan kami ada tong air besar 2. Tong kecil 2.

Balik Ampang karang tak tahulah.. semua kecil...

Banyaklah plan tertangguh dek masalah air yang meruncing ni.

Kalau sampai Julai masalah air ni, yang dah masuk Ramadhan tu, peniaga makanan dan minuman tentu rasa azab sikit..

Thursday, April 10, 2014

Goodie Bag From HIAZ

Dah lama dapat baru nak belek.

Beg diterima semasa daftar keluar dari HIAZ 7 Mac lepas.

Apa ada dalam beg?


Dalam beg Anmum ni dah tentu ada susu formula Anmum untuk infant.
Diapers jenama Pet Pet dan Huggies.
Travel pack Pureen.
Sabun Dettol & pencuci antiseptik.
Travel pack Johnson & Johnson.
Kupon diskaun Ayamas? Apa..?

Baru guna susu je. Yang lain belum. Beg ni besar dan barang agak banyakla. Terims kasih HIAZ.

Wednesday, April 9, 2014

Turun 11kg

Turun 11kg
Ah bestnya turun sehingga 11kg selepas mengandung dan melahirkan anak. Last check berat sebelum bersalin ialah 77kg gitu. Oh selepas bersalin dan menyusukan anak turunla 66kg sekarang ni.

If ikut ideal dengan ketinggian patut 57kg je. Which is itu berat 7 tahun lepas kot.

Kalau dah dapat sarung balik baju kebaya pun kira dah ok. Harap la sangat kan. Jeans pun belum tentu boleh sarung wei. Harapan nak pakai size 29 tu hahaha.

Ok sila kembali ke alam nyata. Tapi apa pun memang harap turun lagi. Kalau tak haru la nak pakai baju mengandung pergi ofis...hahaha. baju kerja aku last memang dah saiz L je. Seluar pun XL. Ke XXL? Bergantung pada jenama gak..

Tuesday, April 8, 2014

Mandi Dah

Mandi Dah
Memang takde pengalaman berapa hari darah nifas akan keluar. So dok tanya kawan yang bersalin belah. Katanya tunggu sampai betul2 habis 45 hari. Oh itu dia. Mungkin aku tidak.

Haid aku pun biasanya 5-6 hari je. Paling luarbiasa 8 hari. 7 hari tu kadang2.

Jadi hari ni aku dah mandi nifas. Yakinla dah tiada. Suci rasa bila dah mandi hadas. Solat pun takdelah sakit2 walhal dah lama tak buat. Sebulan 5 hari. Tak ke lama....

Parut kesan pembedahan pun dah beransur baik. Dalam badan rasa sakit tu dah takde. Kadang rasa ngilu sikit. Rasanya cukup 44 hari aku pergi makan aiskrim kot. Hahaha.

Walaupun belum 40 hari tapi aku dah makan biskut arab. Makan rotu kacang merah. Makan tandoori. Makan roti prata. Aku dah jemu makan nasi. Semalam makan nasi pun tak lalu. Masak se pot je. Akhirnya Zcat balik makan semua makanan yang aku masak.

Hari ni budak kecil ni meragam sikit. Tapi bila didokong diriba disusukan..cakap2 sikit di ok. Bila dah tidur barulah dapat mandi. Dah jam 12 tengahari baru dapat mandi.

Macam manalah nanti bulan depan ya. Tengah mencari pengasuh anak ni. Yang boleh jaga bayi kecilku. Siapa ada kenal makcik yang boleh jaga baby tolong bagitahu ya. Area Ampang.  Bulan depan aku balik rumah sana semula.

Monday, April 7, 2014

Masak-Masak

Masak-Masak
Hari yang ke 34. Dan aku baru masak balik. Untuk diri sendiri je. Ringkas je pun. Nak masak lebih2 memang tak pandai. Asal kenyang dan boleh makan. Asal ada tenaga nak layan Aqlan.

Baiknya anak ni tidur je sepanjang pagi hingga tengahari.  Kejap2 je bangun untuk menyusu.  Lepas tu tidur balik.

Mudahnya. Macam faham2 je mama dia nak kena masak. Prepare barang nak masak. Nak makan. Nak basuh pinggan.

Kurang ragamnya. Harap berkekalan la.

Sunday, April 6, 2014

Mandikan Anak

Mandikan Anak
First time mandikan Aqlan. Bangun jam 8 pagi.  Tengok dia pun macam ada unsur nak bangun baik aku prepare everything.

Mula2 masak air. Kemudian besen dan tempat duduk untuk mandikan Aqlan letak atas toilet. Aku kena duduk atas bangku sebab aku mana boleh duduk mencangkung atas lantai. Lepas tu sediakan tempat untuk salin baju dan sediakan pakaian bersih.

Pasal sebelum ni Aqlan mandi dalam besen kecil yang dibeli di Daiso je. Lepas tu dia dah pandai melonjak jadi Zcat belikan besen dan tempat duduk mandinya. Dah dudukkan dia pun dia melorot ke bawah sebab dia belum cukup kuat kan. Sudahnya aku kena pegang juga Aqlan ni. Kang terlepas naya je.

Eh senang juga nak mandikan dia dah tak banyak karenah. Sebab dah sebulan kot. Aqlan pun banyak perubahan dah. Comel je lepas mandi senyum.

Lega.

Saturday, April 5, 2014

Balik Dah Opahnya

Balik Dah Opahnya
Pagi2 Aqlan kena bangun sebab mama nak mandikan dia sebelum balik ke Ipoh naik keretapi. Apa lagi jam 8 dah kena prepare lah budak kecik ni.

Semuanya berlalu dengan cepat. 2 minggu mama jaga aku dan Aqlan. Masakkan air daun2, makanan dan cucikan baju Aqlan. Cuci tangan pula tu. Dah la kami ni kena catuan air. 2 hari ada 2 hari takde. Aku bab air takde ni memang agak susah sikit jadinya. Alhamdulillah lah tangki besar dan ada buat simpanan dalam tong air.

Bila nak diberi wang sebab tolong jaga aku, mama menolak kata Zcat. Sebab aku pass duit tu ke Zcat. Time tu aku tengah menyusukan Aqlan kat bilik jadi tak dapat hantar mama ke pintu depan.

Jadi hari ni pandai2la menjaga anak ni. Mak aku pun tak dapat datang dah. So sediakan diri untuk hari2 mendatang. Nak kena mandikan dia, dan memasak untuk diri sendiri. Setakat masak ikan, nasi dan goreng sayur sawi tu ok je kot. Cuma harapnya time tu Aqlan tidur nyenyakla.. begitu jugalah time aku perlu ke tandas. Ya Allah permudahkanlah.

Friday, April 4, 2014

Some Stupid Things

Some Stupid Things
some stupid things can happen. and you hate it. you hate it because its happen to you. not to everyone else. you get mad because its happen in your limit time, or in emergency needs.

today i experienced it again.

i try to make money transfer cause it is most cheap method right now. you don't have to queue, you don' t have to write down a cheque. you even don't need to meet the seller!! social life at your fingertips!

unsuccessful transfer mean you have to wait another time to make it again. retype again. which is i hate that job. i hate using my keyboard. is not auto correct like smartphone. but bank already deduct the fees. how about the money? did they deduct too? i don't want to transfer the money again until bank confirmed not deducting my money.

so many negative words today. as earlier before noon i received some unlike news. i hate it. again another negative word!  

Thursday, April 3, 2014

Check Up Setelah Sebulan

Check Up Setelah Sebulan
Aqlan dan aku sudah sebulan! memang lahir 5 Mac tapi kira hari 3 April bersamaan 30 hari dari tarikh dia dilahirkan.

nak pergi cucuk jam 10 pagi di hospital Az-Zahrah, jadi jam 8 pagi dah kena bangun. Mama masih mandikan dia, aku masih belum bersedia. lepas tu aku susukan dia dan aku punya turn pula mandi. Masih lagi mandi air daun2.

jam 9:20am baru keluar rumah. macam2 angkut dalam beg oren besar. ada lampin, baju, diapers, susu, botol susu, kad klinik, purse, handphone...hahah..nak ketawa. tapi itulah perubahan dalam hidup ni.

sampai hospital aku pun pergi sorong Aqlan sorang2. sebab Zcat nak kena cari parking. ye mana2 hospital pun parking adalah masalah besar. aku daftar untuk diri aku dulu. follow up tekanan darah tinggi. dah turun 123/92. oh atas tong. kena control la makan.

tapi sebelum nama aku naik aku pergi daftar Aqlan di bahagian pakar kanak2. masa daftar tak bawa GL. ingatkan boleh share dengan GL aku jumpa doktor pakar. takpelah, bayar je dulu sebab boleh claim dengan ofis Zcat. sekejap je tunggu dah kena panggil. yang kelakarnya kami dua orang blur sekejap masa nama dia dipanggil. haha.

masuk bilik doktor Nik Ros, Aqlan kena timbang dulu. dah 3.55kg. panjang dah 54cm. ukur lilit kepala aku tak ingat. masa nak kena cucuk, aku lak yang menitis air mata, haha..memangla lepas tu Aqlan meriau kuat. kena cucuk kat paha kanan.

selepas tu dia nak menyusu pula, ada bilik disediakan. nasibla aku bukan ada ponco. shawl adalah. 2 kali jugak aku kena masuk. sebab Aqlan asyik menangis. tidur terganggu.

masuk bilik pakar kali ni Dr. Mashitah sebab Dr. Noraini EL. takpelah. dah sampai takkan nak reschedule. selepas ambil tekanan darah, scan perut tengok rahim yang kosong. oh masih ada ruang. belum kecut.

Dr. pun beritahu kami pasal perancangan anak. disebabkan cesarean tak bolehla mengandung terus. jadi adala cara2 nak kontrol. kami dengar je. agak malas sikit nak dengar sebab Aqlan dah start merengek.

jadi cepat2 pergi farmasi. dan kos kena dalam RM83.20 termasuk konsultan RM40. masa tu Aqlan menangis dah. cepatla pergi kereta nak menyusukan dia. masuk kereta..terus...

kami ke klinik kesihatan Putrajaya pula. nak ambil ubat mama di farmasi. kemudian ke Restoran Saba Cyberjaya untuk tapau nasi beriani. Jam 2:30 petang baru sampai rumah. penatnya. lepas makan aku tidur. Aqlan mama jaga bagi susu formula jelah. dah tak tahan baru mama datang kejut aku bagi Aqlan. dia ni memang selagi tak minum susu badan dia merengek lagi. huhu.

Wednesday, April 2, 2014

Marah Pun Tak Guna

Marah Pun Tak Guna
Ikut hawa nafsu syaitan memang aku seorang pemarah. Ikut jiwa muda memang aku cepat naik angin. Ikut nafsu memang perasan diri tu je betul.

Jadi muhasabahkan diri. Sebelum nak marah fikir panjang2. Paling tinggi pun luahkan pada suami. Paling sedih nangis sendiri.

Ada banyak hati perlu dijaga. Hati sendiri pun tentulah. Sebab itu untuk elak sendiri dianggap perengus baik jadi orang bersabar. Ikhlaskan hatim belajarbelajar memahami. Cuba padankan hidup tu dengan orang yang lebih susah. Lebih kurang rezekinya. Cuba letakkan diri kat situ. Tentu bersyukur dengan apa yang ada.

Tuesday, April 1, 2014

Kenapa Aku Memilih Hospital Islam Az-Zahrah (HIAZ), Bandar Baru Bangi

Kenapa Aku Memilih Hospital Islam Az-Zahrah (HIAZ), Bandar Baru Bangi
Sejak anak dara aku berdoa sekiranya aku hendak melahirkan anak aku mahu diperiksa oleh doktor perempuan. Segala urusan berhubungnya juga. Aku tidak mahu seorang lelaki pun melihat auratku sewaktu aku menjalani pemeriksaan atau ketika melahirkan.

Maka doa aku dikabulkan.

Ketika mula2 ฤikesan bahawa aku telah mengandung aku beritahu Zcat bahawa aku mahu ke hospital Islam. Setelah diperiksa dengan HR ofisnya, perbelanjaan untuk rawatan atau pemeriksaan ditanggung sehingga jumlah tertentu. Dan Hospital panel termasuklah HIAZ ni.

Jadi ketika mula2 membuka kad merah aku telah memberitahu nurse aku hanya mahu doktor wanita.

PILIHAN DOKTOR

Ada 3 orang doktor pakar. Menurut pengalaman sahabat baikku Fairuz, aku juga memulih gynea yang sama iaitu Doktor Noraini Nor. Maka bermulalah episod mengimbas anak dalam kandungan, sehinggalah pemeriksaan bukaan pintu rahim yang dah tentunya perlu dilakukan. Jadi aku bersyukur. Malah Zcat sentiasa dalam bilik yang sama menemani aku dibalik tabir yang dipasang.

JURURAWAT BERTUGAS

Semua rawatan dilayan dengan mesra oleh jururawat wanita yang bertugas. Mereka ada shift setiap 8 jam jadi aku tak ingat berapa ramai yang telah servis aku.

FASILITI KEMASUKAN WAD

Setelah ditahan di wad, mereka menghantar set toiletries di dalam beg kecil. Ada sabun, shampoo, berus gigi, ubat gigi, tuala kecil dan bedak. Juga diberi pakai baju wad berwarna pink. Disediakan selipar wad yang baru dan hamper buah lai 4 biji, juga sekotak tisu.

Bilik wad aku bernama Jebat. Bilik untuk seorang pesakit. Jadi suami atau ahli keluarga boleh menunggu. Ada 1 kerusi panjang boleh guna untuk tidur. Satu kerusi plastik boleh guna untuk solat sekiranya tak berdaya solat secara biasa. Juga 1 kerusi sofa yang memang best. Telekong dan sejadah juga tersedia.

Disebabkan kami mendaftar masuk pada jam 12 malam, maka aku hanya didaftarkan pada keesokan paginya. Zcat hanya menghantar guarantee letter yang disediakan pihak majikan.
Setiap kali masuk bilik mereka akan memberi salam. Sekiranya sedang makan atau solat mereka akan pergi dan datang kemudian. Ada butang boleh ditekan untuk memanggil mereka pada bila2 masa sahaja apabila khidmat diperlukan.

Mereka juga tidak menunjukkan sebarang riak benci atau tidak suka dengan pekerjaan yang mereka lakukan. Bayangkan ya aku sungguh sangat2 malu bila terpaksa dimasukkan ubat melalui jalan depan dan belakang. Bila dah melahirkan anak, dan disebabkan aku tidak dapat bergerak..ada botol drip dan kantung urine yang melekat 24 jam kat badan ni aku pun terasa diri seperti orang kurang upaya sepenuhnya. Mereka datang menukarkan pad dan memandikan aku! Bukan setakat tukar saja ya, siap dicuci bersih. Malunya Allah je yang tahu.

Hari2 di wad akan datang 2 orang petugas admin  membacakan doa untuk mengelakkan aku dan anak dari diganggu syaitan. Malah kurma untuk tahnik anak juga diberi.

NURSERI BAYI

Bila anak telah dilahirkan, anak tu dibersihkan dan disusukan mereka. Aku pasti la tak dapat memberi susu badan. Aku juga tertanya tak ada pula yang datang minta pakaian bayi sebab aku ada bawa se beg barang keperluannya. Jadi aku anggap hospital menyediakan semuanya.

Tengahari kemudian bayi sampai di tepi katil.  Muka sembab je. 0 day katanya. Suci je mukanya, tidur je. Kemudian bila menangis terpaksa panggil nurse untuk susukan. Aku terbaring tak bergerak. Dah macam OKU rasanya. Tak dapat dukung anak. Tak mampu.

Begitulah sehingga hari terakhir di HIAZ. Kejap diorang hantar kejap diorang ambik balik. Hari terakhir baru kami ke tingkat 3 untuk daftar keluar anak kami. Aku disorong menaiki kerusi roda untuk ke sana. Malah sehingga menaiki kereta. Begitu sekali mereka menjaga pesakit.

KOS

Disebabkan aku menjalani ceaserean, maka kos keseluruhan ialah RM8300. Tak tahulah ada sen ke tak sebab itu jumlah bil yang Zcat kena bayar. Kos termasuk 3 hari caj wad, 4 orang doktor dan kos2 lain termasuk pembedahan. Padahal difikirkan aku masuk wad jam 12 malam hari Selasa dan keluar jam 4 petang hari Jumaat.

KESELURUHAN

Secara keseluruhannya aku berpuas hati dengan layanan pihak HIAZ.  Ada borang kajiselidik yang kami jawab. Zcat puas hati sebab semasa dalam bilik pembedahan semua petugas ialah perempuan. Dan dia juga dibenarkan untuk melihat anak kami dikeluarkan dari rahimku. Yap masih teringat peristiwa itu.

Next anak boleh lagi pergi sini. Tapi 2 or 3 tahun kemudianla. Sebab kepenatan tu masih belum hilang. Berulang dari Ampang paling penat.  Haha kelam kabut je pagi2 hari temujanji nak jumpa Dr. Noraini.