In

Saya dan bidang kerja saya

Kini pada minggu ke-3, dalam setiap bulan, minggu ini cukup sibuk dengan membuat invois kepada tenants di MBF dan Seriska. Kekadang menolong kawan satu jabatan untuk Ampang Point. Tapi saya gembira melakukannya sebab amat mudah, buat listing, key-in, print, lipat, tampal setem dan pos. kalau resit dah sign, kena masukkan sekali dgn statement.

Namun yang merunsingkan ialah untuk membuat bayaran berkala kepada supplier, utilities, dan loan. Ada yang urgent, kena tgk fund then released. Ada yg tak urgent tp dah tertunggak berbulan, kena buat juga payment. Untuk loan dan utilities, kalau lambat kena interest plak nanti.
Apa yang paling benci sebab kena pandai2 cakap pada supplier yang cek belum siap, selalunya apa yang dikatakan tak menggambarkan situasi sebenar. Atau lagi tepat kena cover la sebab ada hal lain lagi urgent nak guna duit, so fund tak cukup. Kena tunggu lg sampai next payment dr tenants.

Teringat zaman2 bekerja di maintenance & construction company, macam ni jugak halnya. Tapi aku tak pernah kena jaga loan bank. Setiap bulan buat bajet dan hantar pada bos utk buat payment. Bos approve, proceed, tak pun hold..huha… yang kesiannya pada supplier2 ikan bilis dan sebangsa aku la..kadang 2aku kena dengar luahan hati diorang ni. Bukan aku tak nak tolong, aku takde hak untuk itu. Aku bekerja di bayar gaji bulan, tapi secara akhlaknya, aku berdosa la..sebab menipu untuk menjaga imej syarikat?

Bagi aku yang paling gembira semasa bekerja di Petrosains. Aku gembira setiap hari. Even sangat letih badan kena berdiri sepanjang hari, kadang kerja 1 minggu tanpa cuti tapi aku tetap gembira. Sementalahan kami kena sentiasa senyum dan ceria pada visitor. Pada masa inilah skil berkomunikasi aku bertambah.

Aku menemui pelbagai ragam manusia, dan berkenalan juga dengan beberapa insan yang menunjukkan minat pada sains dan pada aku..hehe.

Cayalah aku bangga bila dipanggil untuk buat penerangan tentang stesen platform. Tak semua volunteer yang sanggup berada di sana. Kena baca manual penuh sains, tempat plak ada kes member nampak hantu? Aku tak pernah plak tp boleh meremang gak bulu roma time sorg2.

Satu hal lagi bile aku terlibat dengan camp-in.Wah best giler…walaupun instructor menjengkelkan kdg2, tp sebab acara sgt menggembirakan hati – jaga kanak2 sekolah, menari dengan diorng, buat kerja2 sains bersama, makan bersama, tidur je tak..dan lagi best, dpt pakai kostum, jahit kostum ialah satu lagi kepakaran aku – dipertanggungjawabkan, dari melakar, beli material, jahit dan fitting..


Oh dear, really miss that golden time lah.. why I choose account as my professional carrier??? Tak kisahlah, dapat jaga diri sendiri ok la tu.

Arwah bapak cakap aku hanya menjadi matang bila segalanya aku bayar sendiri. Hidup berdikari mcm skrg..erk..

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

Mengharung Hidup, Menjadi Dewasa – Life Must Goes On

Part 1 Health & Growing Up

Aku dibesarkan di pelbagai tempat. Meskipun dilahirkan di Raub, aku dibesarkan emak di rumah kami di FELDA Sungai Koyan. Dari bayi hingga usia meningkat 5-6 tahun, aku hanya bersama emak dan adik-beradik ku yang ramai..tapi emak pernah cerita aku pernah dijaga jiran semasa emak menghantar bapak naik haji kali pertama pada tahun 1979. jiran ku itu ialah makcik Zah Jaiz.. Jaiz tu nama suami dia..dekat kampong aku ni nama isteri disebut bersama nama suami, bukan nama ayah..macam mat saleh pulak..

Kemudian sekali sekala aku akan dijaga kakak sulungku kak Dewi di Temerloh. Sehinggalah kak Dewi berkahwin, aku masih kadang2 tinggal bersama dia bila cuti sekolah. Tak tahulah mungkin itu kehendak aku sendiri untuk tinggal dengan dia, takpun dengan kak Cuma di Raub.

Bila mencecah usia 9 tahun, actually belum sebab aku lahir bulan 7, aku menjejak kaki tinggal di sekolah pondok..dengan tak pandai basuh kain, jaga diri sendiri.. Kemudian kena malaria..dah gegel satu badan..timing dia jam 6 pagi dan 12 tgh malam.. haha macam kura2 sbb habis kawan2 dekat asrama selimutkan aku dgn berlapis2 selimut, hempap bantal..last2 masuk hospital Jerantut 3 hari..payah sangat!Masa mak dating nak jemput balik, aku menangis..kemudian mak hantar ke rumah kak Cuma sampai aku sembuh.

Facilities asrama memang tak memuaskan tapi family aku rilek je hantar aku ke sekolah tu. Dah berkudis satu badan, ada kutu pulak..sudahnya aku balik rumah kak Dewi lagi..dialah yang membela aku, mencuci kudisku setiap pagi sehingga jeritan aku didengar oleh jiran2 sekeliling..sakitla kena tonyoh nanah dengan air garam lepas tu sapu ubat..eiii.. dengan segala makanan kena control, tensen tak boleh makan ayam, telor.. apa yang aku makan ikan bilis, ikan tamban, nasi.. kicap tak boleh sebab nanti kudis tinggal parut..Alhamdulillah, memamg aku takdela parut kudis yang ketara dah besar2 ni..

Bila dah pandai sikit jaga diri, aku tak berkudis lagi, tapi ada je penyakit berjangkit yang aku kena..akibat kutu banyak, aku dibotakkan, dah macam jantan pulak..dahle..itula kali terakhir aku dibotak licinkan oleh bapak. Yang kelakar bukan aku je kena botak, adala 2-3 org geng yg kena botak kes macam aku jugak.. hahaha..tapi masa tu kecil lagi, jadi rilek je..

Kemudian kak Dewi berpindah ke Kuantan. Untuk menyenangkan keadaan, apabila aku sakit ke,aku pun turut berpindah ke sekolah yang dekat2 dgn rumah kakak aku. Kena demam campak pulak..habis bintik2 satu badan. Masa tu aku dijaga oleh keluarga kawan sekolah..aku tak ingat nama pakcik tu tapi kami mesra memanggilnya bapak.. ala-ala macam panggilan bapak kandung aku pulak.

Penyakit berjangkit tak henti2..tapi aku tetap membesar, Cuma bila sakit aku tak suka beritahu ustazah..diorang bengkek je dengan perangai aku..alih2 demam la..ponteng kelas la jadinya..

By the next year aku kena kuning..abis satu badan kuning siap mata pun kuning sampai orang mengata aku tak kan hidup lama kalau tak ubat..cehtiap2 pagi berjemur bawah matahari sebelum jam 10 sambil tengok kengkawan gi sekolah hehe..masa ni kawan aku Nazifah yang jaga. Oh dia jaga aku betul2..masa tu pulak aku gila minum kopi o..tiap2 kali mintak mesti dapat.

Last penyakit aku dapat masa sekolah pondok ni ialah cacar..abih kudis satu badan..denyut pulak tu..ibu cacar kat tekak..aduh derita kejap. Time ni aku dijaga secara rawak jelah sebab aku tak demam..hehe..berkuping2 cacar bila dah kering..makan pantang..kalau tak mahu berbunga bintang kulit aku..

Satu peristiwa lucu ketika nurse datang untuk memberi suntikan BCG. Waduh takutnya aku..terus lari masa nak sampai turn aku. Siap menyorok di rumah kawan..haha..so surprised! Aku takde BCG tau..menengok kawan2 demam lepas ambil BCG aku gelak je..yang paling tak tahan siap bernanah kudis aku tengok..heeeeeeeee

Sebenarnya jika berkesempatan balik rumah, aku sangat gembira, tapi aku selalu menangis dulu sebelum balik terutama bila nampak muka mak datang jemput. Mungkin aku sedih sebab mak biarkan aku siksa di sini, tapi aku tak pernah ceritakan apa siksanya..macam barang kena curi / hilang..lapar takde duit nak makan, makan tak cukup, tidur sejuk je takde tilam..beralas tikar je aku ni..kalau nasib baik ada orang tumpangkan toto..

Aku memang sangat kurus..tapi tak pernah menimbang berat la. Badan sekeping, rambut pendek dah jadi macam jantan pulak..aktifnya aku petang2 keje nak main je lepas usrah dan kerja usrah.
Bila dah meningkat remaja, aku mengalami jerawat jelah..siap dengan kulit sensitive tak boleh kena panas, demam pastu mulalah burn sana sini..

Dan bila aku semakin besar, aku dah tak mengalami demam berjangkit lagi..alhamdulillah. antibody ada sikit, jadi imunisasi masa baby berguna skrg..

The last time aku kena virus denggi dalam darah, masa tu minggu exam final. Siap mc dan pensyarah buatkan soalan lain untuk aku. Masa tu Fairuz yg jaga aku..org kata aku masa tu macam penagih dadah, lemah sgt2. siap ke klinik kena masuk air satu botol.

Cuma yang pasti tahap kolesterol aku agak tinggi. Dan aku diberi ubat untuk mengurangkannya. Tapi kini aku dah tak menelan pil lagi berhenti tanpa nasihat doctor menyampah nak buat ujian darah lagi pastu tahu makin naik bukan makin turun..

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

After almost 1 year

Searching for new job is not as easy as i think, luckily i have lots of friends who supported me thru my "what the hell of job you doing?and how you can thru all this very cheap pay?" hehehe..

Last year, i gave my resume to one of my buddy at office. She said, her friend looking for new staff for his company. Just to try, i said okay la. The company was located at Ampang Point (the true is the company is owner of Ampang Point building).

Okay it was so fast, i have to attend interview on Tuesday or Wednesday and after all the smooth questionnaire, i was called back on Thursday. Ya Allah, so fast, they already decide to hire me!in 1 week. but i gave them an accuse as i need to handover my work..i have lots of work to do!So they gave me 2 weeks.
I met my boss and show my letter offer. He said, ok..we can't pay you that much.erk??and he said, anyway you don't have lots of works right?..oh oh...in almost 4 years i working there he did not notice my load of work??

arghhhh..don't care about you la anymore boss..


In the last week before i resign, my friends cheer me up with foods, present and lots of pictures!

hahahaha...i just laugh even this is my last week. Friend of my said, you are laughing to leaving us? well i just need new environment -liar! new good pay actually. even i knew i have to work on Saturday...i just console myself..just be patient..

So i need to repost my first day on 13th August 2007, of coz it was Monday. After my farewell day on Friday, i went home with happiness..and enjoy my last Saturday free of work!

On Sunday 12th, i received news from my sister -in-law, that she, my brother and my mom was commit with an accident at nearby my first brother's house. I was shocked and together with my young brother and sister-in-law, we went to Hospital Kuala Lipis to visit my mom. I was told that my mom need a surgery to re-locate her left arm bone. And she need to have this operation at Hospital Temerloh.



Then i followed inside the ambulance

My first time huh, the ambulance drove very fast, passing all toll without pay any..that night become so long to me.

Monday 13th, i decide to stay with mom at Hospital. I bought clothes, toiletries etc. Mom was allocated at 5th floor, where is all the patient is had experienced bone surgery. Oh really scared to watch them all the time. That night was so cold, and i sleep on chair without a blanket.

i had been told by a doctor before that my mom maybe have to stay until 1 week. then i just call HR staff at Nadin to inform them about my condition. Luckily, my mom could check out on Tuesday 14th!

on 15th, i punch my card for the first day at Nadin Management SB.

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

aku pernah...

aku pernah
tinggalkan solat sebab aku nak tgk citer kat wayang sampai habis
meskipun aku tahu kalau masuk jam 4:30pm mesti aku kantoi asar,
tp dgn magrib sekali aku hilang..
aku hilang imanku kerana mengikut teman lelaki ku yang aku fikir aku bahagia disampingnya, yang sebenarnya aku hanya seronok tapi menderita imanku.
aku pernah
tinggalkan solat kerana aku sibuk nak dengar cerita kawan2 ku mengumpat dan mengata, bergosip di kedai mamak pada waktu magrib, meskipun surau tak jauh dari kedai tu.
aku pernah
tinggalkan solat sebab terperangkap dalam jem bersama kawan baikku
yang sebenarnya kami boleh berhenti di mana2 masjid/surau untuk solat
inikan Kuala Lumpur..banyak tempat ibadah tapi tak ramai yang mengimmarahkannya.
aku pernah
tinggalkan solat pada bulan puasa
padahal time tu selepas aku berbuka puasa dengan teman lelakiku kami boleh ke masjid
tapi sebab dia nak hantarku pulang, aku ikut sahaja kemahuannya asalkan aku bersamanya
dan aku biarkan imanku menipis lagi.
selepas aku pulang ke rumah
aku ganti solat macam biasa, tiada taubat nasuha disusuli
pernah aku taubat nasuha, kemudian aku lakukan lagi
sampai bila aku nak jadi begini
aku bukan orang yang dibesarkan begini
aku dihantar ke madrasah sejak kecil
aku belajar solat sejak kecil
aku tak pernah tinggalkan solat
walau sesusah mana aku nak dapatkan air wudhuk
ke rumah jiran aku meminta
atau ke kolam nun jauh didalam hutan
akan ku bawa pulang sebaldi air untuk kegunaan solat seterusnya
maka kenapa aku mesti mengikuti tren2 ini
yang solat hanya pada waktu susah
yang solat ketika di rumah
bukan ketika keluar membeli belah
bukan ketika keluar mencari rezeki
atau ketika berziarah/dalam perjalanan ke hujung2 negeri
Astagfirullah!
mohon ampunku padaMu Ya Allah

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

My new environment

At last!, i got new job...it almost one year ago...just want to share with you guys out there.

Changing new job is not easy, if you read my blog before regarding about searching new job you will know, how difficult is the way to get in there!

with some helps from Mimi, our HR exec (now PA to auditor at Telekom), she sent my resume to one of her friend who his company looking for new account exec. so i just try my luck.
i had been called, attended interview- which is actually my will be new bos, and get result within 3 days???this time is so fast, very easy. at that moment i was so grateful to Allah. i was offered to come on 13th August 2007 - Monday. actually they want me to come next week but i need to clear up my work as i have lots projects account to handle! and of course, not everyone will understand my schedule of works!

So on 15th August, i punch my card for my position as acc exec at property dept. i was responsible for Menara SPK(now Menara MBF) - 18 floor- at jln sultan ismail and The Seriska(14 units of apartments/townhouses at jalan langgak golf.

Maintenance/construction accounts and property accounts is totally different. For me this is time to learn new things! If before this I have to review and overview spare parts, contracts agreement, claims as so on, now what I have to do is much easier.. huhu..

My boss let me involved in audit, which means this is new.. before, I only gave our auditor the files and they did the schedule themselves. Now I have to force myself to do it..

Maintain the property accounts, I have to make sure all funds is enough to payback loan, bills and so on..

Parking arrangement is really nuisance, hate it sooo but enjoy to do it..crazy enough ha…

Now I knew the rate, tax you have to pay, applying license..bla..bla..but the most irritating is when I need to get confirmation with client..i really need a good two way communication…like my lecturer said, “communication is important, especially in marketing”. Woooorrr is much easier working as volunteer at Petrosains..really miss that place..

Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

Weekly Popular

Comments

Subscribe