In

"kau bila nak kawen??"

soalan ala2 basi gitu. aku dah letih nak jawab. kalau aku jawab pun nanti ade lagi soalan nak provok aku lagi ade la...
sape tanak kawen beb..cuba citer sikit...memangla mula2 tanak kawin dulu..maksudnya nanti2la bila dah bersedia..
kalau asyik soalan ni je ditanya setiap kali balik kg or jumpa kwn lama, leh giler aku nak buat alasan..
soalan2 tambahan selepas soalan di atas; 
mane boyfren kau dah pergi..dia tanak kawen ke dgn ko?
aku: "boyfren takde..."
muke macam ni cantik (cantik?alhamdulillah) pun takde boyfren?
aku: " takde..."
boyfren ko dulu mane?
aku: "kitorg dah break off"
bodolah boyfren ko tu
aku: "dah takde jodoh ok, tak baik ckp camtu"
ko ni pun terlalu memilih
aku: "mestilah, takkan aku nak pakai rembat je buat suami"
dan soalan2 sengal ni selago ko tak kawen selagi tu ko kena jwb dgn org yg berbeza2 dan cara provok yang berbeza2..adoi..boleh giler
kalau soalan macam ni pulak terpacul dari anak sedare aku, apa reaksi korg??
- soalan budak umur 5 tahun, Abdullah. 
"cik neng, mana cik neng sorok anak cik neng? kita nak main dengan anak cik neng.."
aku: "cik neng takde anak ok.. mane ade cik neng sorok2 anak.. 
- soalam budak umur 19 tahun, Imran
"cik neng, bila nak dapat pakcik baru?"
aku: " nak suruh nenek ko kawin baru pastu beranak lagi ker.. nenek ko umur dah 70 tahun" - ini aku jwb dalam hati je sbb budak Imran ni call aku terus tanya... 
- soalan budak umur 26 tahun, Saadiah
"bila nak kawen neh, org anak dah nak masuk 2.."
aku: terkedu, malas nak jwb lagik...
kalau kat kenduri kawin pulak...
"adik ngko dah lepas, ko bile laie...??"
aku: alah anak makcik pun sebaya saya, pun tak kawin gak, adik dia pun dah kawen..same je...-dlm hati okey..nak mampos melawan ckp org tua.

dulu2 mak aku pun bising bile aku dok sibuk ke hulur ke hilir dgn bf aku tp tak kawin2..yelah dia rimas tgk kan..tapi aku bukan jumpa bf setiap hari, aku jenis once a week ok..kalau dpt 2x jumpa dlm seminggu kira senyuman aku macam dah takle ditawar2kan lagi..

tapi skrg mak aku nye soalan,
"ko tanak amik anak angkat ke? suruhla org jaga masa ko pergi keje"
aku: "ni dah tambah kos lain pulak..dahle amik anak angkat pastu suruh org jaga,..duit lagi..dari segi moral pulak kang penjaga budak tu yg jadi mak angkat budak tu..hahaha"
"ko tak kawen pun takpe..semua ko dah ade..cepatla beli rumah pulak"
aku: aku takde rumah, masih menyewa bilik,.."erm nanti dulu mak, tgu gaji ok sikit, umah kat area sini mahal2.."

hahaha..sampai bila pun soalan ni tak abis ditanya..aku letih.

Related Articles

4 comments:

  1. soalan mcm lebih kurang je...ahaha ..nak wat cmner mulut orang tak leh tutup..tak nak tak dengar kan..yang pntg happy

    ReplyDelete
  2. apa kata lepas ni org tanya kita jwb mcm ni..
    "kalau makcik sponsor, cpt je saya kawen..hahahaha"

    ReplyDelete
  3. sabar la ERi-cahn insyallah nati akan dtg yg lebih baik dr yg dulu.. amin

    ReplyDelete
  4. Sabar jo la kan..ado la hikmah nyer tuh....

    ReplyDelete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.

Comments

Weekly Popular

loading...