سلامت برڤواس دان سلامت هاري بوروه

Selamat Berpuasa Dan Selamat Hari Buruh 

Dah hari ke 8 puasa baru nak ucap selamat. Begitulah manusia macam aku yang suka menangguh macam2. Harap2 jangan tangguh taubat lama sangat sudah.

Hari Buruh 1 Mei setiap tahun maka ramai pekerjaan di dunia diberikan cuti. Tapi surirumah takde hari cuti ya. Sejak PKP ni sabun cuci pinggan pun 3 minggu habis sebotol.

So amacam yang bekerja dan dapat cuti ehsan dari Kerajaan PN? Lemau tak duduk rumah...yang dah biasa kerja hantar anak ke taska tiba2 kena kerja dari rumah dan jaga anak pulak memang mencabar kan. Dah fikir habis ke nak jadi suririmah. Ehehehe..

5 tahun lepas..bulan 5 la buat aku terfikir untuk berhenti kerja. 10 Jun 2015 last day aku kerja. Patut lagi awal tapi management sanggup bayar cuti aku untuk kerja so buatlah kerja...hmmm masa ni memamg takde mood dah pun. Asyik delete file je. Yang tak disangkanya, aku hantar resign letter pagi, petang kawan aku hantar. Pastu sorang lagi hantar. Haaaaa amik.. boss jumpa aku tanya kenapa.. aku lak bagi surat copy ayat dari resign letter omputih mana tah nak berhenti bagitahu ada problem dengan household. Siap boss nasihatkan aku ambik cuti kalau stress..

Ok aku masa ni macam2 masalah aku hadap..aku stress memang teruk dah. Aku siap nak nangis dah masa bagitahu laki aku nak resign. Tapi masa ni siapa2 pun cakap nasihat jangan berhenti kerja dah tak berguna pada aku. Aku memang nekad. Bos lama pun jumpa aku. Tapi aku memang tak bagitahu masalah sebenar aku dengan ofis. Aku cuma cakap anak aku selalu jatuh sakit, aku stress la..pergi kerja anak sakit kena EL..kena warning tanpa surat tapi aku takle tengok dah muka manager aku tu...ha dia ni la salah satu sebab aku nekad. Bos lama aku faham maybe aku nak jaga anak..masa tu Aqlan baru setahun 2 bulan. Setiap bulan sakit sejak ke pengasuh. Hal2 kerja kadang aku bawak balik boleh jadi gaduh dengan laki aku. Belum masuk jem kat KL tu..aku kerja kat Jalan Sultan Ismail ye. Memang laki hantar hari2 dan aku balik naik KL Monorail dan STAR LRT. Kadang problem kena naik PUTRA LRT pulak. Stress weh..stress macam2. Nanti laki aku jemputla kat mana2 station yang tak jem..selalu Berjaya Time Square atau Pandan Jaya.

Mula2 jadi suririmah tu memangla rutin jadi lain. Yang penting takyah hantar anak dah so dah elakkan jangkitan yang biasa tu..then takyah gosok baju...hahah..paling best ko boleh tidur lepas laki pergi kerja. Adoi nikmat takyah harung jem keluar ke Bandar Baru Ampang ke AKLEH tu.

Tapiiiiii cabaran besar ialah takde gaji dah ya. Takde duit masuk bulan2 boleh poya2. Ha yang ni memang mula2 nak adapt tu ambik masa tapi bila dah biasa ok je. Pastu mulalah terasa betapa banyak benda tak perlu aku berbelanja sebelum ni. So wasted.

Rindu kawan2? Aku ni lebih kepada introvert. Kadang je aku banyak cakap tu pun dengan orang yang aku selesa. Kalau tak mati kutu la. Sebab tu PKP ni aku chill2 je. Memang aku banyak menjauhkan diri dari kawan2 lepas berhenti kerja. Entah aku rasa kelompok yang aku nak elakkan tu ialah geng suka mengumpat..hah lega kau dah berhenti kerja...takyah hadap semua tu dah. Aku juga perlahan2 keluar dari group2 WhatsApp. Pening aku dengan macam2 info tak perlu. Aku macam nak jadi invisible la.

So yeah aku punya introvert tu sampai dah nak 5 tahun duduk BK ni aku takde kenalan pun. Tak pernah lepak rumah siapa2 pun kat sini. Aku takde kawan. Hidup aku dengan anak2 dalam rumah. Kalau orang nak kata aku kera sumbang pun aku tak peduli. Tapi jiran bangsa Cina sebelah rumah selalu tegur2 aku kalau aku keluar pergi sidai kain. Itu jelah masa berbual kami. Kalau tak...memang takde. Tapi kalau ada event, kami ajak je diorang sekeluarga datang rumah. Jiran sebelah lagi bangsa Melayu tapi dia lagi introvert dari aku. Hahahaha sebab tak pernah sempat nak berbual sampai aku pun kekok kalau terserempak dengan dia.

Tapi kalau sapa2 pembaca yang nampak aku kat luar tegur jelah. Aku bukan pemakan budak. Meskipun muka aku ni kawan2 kategorikan muka sombong. Orang rabun ni memang kesian kan..

Gambar2 sebelum kena PKP. Masa ni nak pergi rumah SIL dia buat makan2 sambil bagi hadiah ke anak2. But before that pagi tu sempat pergi buat casting untuk budak2 ni. Saja test market. Mana tahu masuk iklan jadi model pakaian ke.. kan.. kan..






Aku tak rindu shopping mall. Aku rindu recreation park.

Stay safe everyone.

2 comments

  1. Kalau kerja area K.L satu masalah utamanya adalah traffic jam kan...
    Dulu masa Mrs. A travel pun rasa serik je setiap hari travel Sban - KL - Sban.
    Lepas tu company buat retrenchment memula rasa macam dunia nak kiamat dah hahahaa...
    Alhamdulillah manusia merancang tapi rancangan Allah adalah yang terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penatnya travel KL Seremban. Ada office mate dulu macam tu jugak. Last2 tak mampu dia menyewa juga di area KL. Kita yg duduk area bandar besar ni pun tak larat hadap jem. Cuma dah tak kerja rilekla..esok2 hantar anak sekolah hadap balikla..

      Delete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.