Nasi Lemak + Sambal Bilis

Untuk peringatan diri sendiri sebab setiap kali masak lain rasa. So laki cakap tulis supaya u punya rasa masakan tu maintain. Tulis yang sedap sekali. Yang tak sedap lupakan. Hahaha ok ni aku tambah ayat...😅😅😅

Nasi Lemak

2 cawan beras basmathi Faiza.
1 kotak santan Kara 200ml campurkan dengan air masak 200ml kacau sebati baru masukkan dalam periuk nasi. Tambah air masak lagi sehingga cecah tanda 2 (cup) dalam periuk nasi.
Sedikit halba
Sedikit hirisan halia
2 sudu kecil garam bukit warna merah

Sambal Ikan Bilis


Segenggam ikan bilis digoreng dahulu.
Cili kering potong kecil basuh dan masak rebus dengan sedikit minyak zaitun. Kemudiab blend.
3 biji bawang shallots saiz besar.
4 biji bawang merah, 3 biji asingkan untuk hiris2.
6 ulas bawang putih. Blend dengan bawang merah 3 biji tu.
1 sudu besar gula merah.
2 sudu kecil garam bukit (merah)
Air asam jawa 250ml.

Panaskan minyak lebihan goreng ikan bilis tadi. Masukkan cili kisar. Dah mendidih baru masuk bawang.. air asam jawa. Masukkan gula merah.
Dalam 10 minit baru masukkan hirisan bawang dan ikan bilis. Masukkan garam last sekali sebelum tutup api.


Share:

6 comments:

  1. Penyedap nasi lemak ni ialah sambalnya.
    Kalau sambal sedap memang okay.

    ReplyDelete
  2. saya pun setiap kali masak rasa lain..x maintain masak...ahhaha xtau nape...mungkin kena tulis jgk mcm anis ni

    ReplyDelete
  3. uihhh. sedapnya. ciikkkkk nasi lemak telo mata kebau shatu.. hahaha

    ReplyDelete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.