Jumaat, 25 Oktober 2019

1st Time Masak Mee Kari

Sebab2 nak masak ni supaya taugeh tak terbazir..mula2 taugeh ni dah guna masuk dalam bihun, cucur...So masih ada lebih jadi kita buat mee kari la sebagai garnish dia.

Aku pun google cari resipi paling mudah sesuai dengan bahan kat rumah...tapi sebab banyak kena alter supaya Aqlan dan mak boleh makan. Ikutkan aku nak masak pedas tapi....tak bolehlah kan.

Warna kuah kurang pekat la sebab kurangkan kari...demi orang tersayang yang nak makan..

Bahan blend
Bawang merah 4
Bawang putih 4 ulas
Udang kering rendam dulu segenggam

Daun kari
Serai 2 batang ketuk
2 sudu serbuk kari ayam daging
2 sudu serbuk kari ikan
Santan satu kotak
Air 700ml

Tauhu goreng
Fishball
Udang

Cili merah
Taugeh dicelur
Daun bawang

Alhamdulillah mee habis. Pakai mee kuning NuMee Gardenia..ada lebih kuah dan garnish sikit2..hehe

8 ulasan:

  1. Tedi memang suka mi kari, tapi kalau ada tauge memang Tedi tak suka... huhuhu... Tedi follow.

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. Suka nak makan bila teringin susah nak cari kedai yang menepati citarasa.

      Padam
  3. Janji ada rasa mee kari pun boleh. Nampak sedap tu. Bila nak makan sendiri memang kena rajin lah mencuba masak.

    BalasPadam
  4. lepas ni kalau masak lagi share location rumah eh ?
    boleh kami pi serbu hahaha..

    BalasPadam

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.