Isnin, 23 November 2015

11 Safar 1437H - Review Pencuci Botol Susu Bayi

Aku memang beli pencuci botol susu sejak Aqlan dilahirkan. Bagi aku rendam atau rebus dalam air mendidih tak cukup. Perlu pencuci juga untuk hilangkan kesan susu pada botol especially kalau dah berjam tak cuci. Memang melekat la dirt tu. Steriliser ada je tapi ketika Aqlan masih menyusu badan je aku rajin guna. Yelah botol banyak guna simpan susu kan. Sekarang 2 botol susu je buat tukar2.

So setakat ni aku baru guna 3 jenis ni je.

Yang biasa aku guna dan terbaik bagi aku ialah keluaran Cosway. Pekat dan ekonomi. Handy pun satu. La ni aku simpan sebotol mudah nak bawa pergi travel. Cuma satu harga dia mahal. RM19.60 untuk 300ml. Jadi aku suka beli banyak2 bila ada sale. Dan kalau renew membership lagila aku buat stok sebanyak yang mampu.




Yang Baby Kiko ni kira murahla. RM15 untuk 750ml. Dan juga kurang pekat sikit berbanding Cosway. Botol pump ni senang boleh refill je. Aku suka beli kat AEON bila member sale memang berbaloi sangat.




Yang Sleek ni aku baru je test. Sebab yang first aku suka tu takde sale. Haha nak tryla murah. 1000ml RM17.90 je beli. Sekali cair je. Aku pun sedih. Oh memang tak beli dah la lepas ni.

Kena isi 24ml baru rendam botol susu tu dalam air panas. Cair ni.





Dah Pandai Mencangkung

Budak kecil ni dah berapa kali kita suruh duduk bila nak cuci punggung dia. Selama ni dia berdiri je sambil pegang kepala paip. Sibuk nak pegang getah paip. Masukkan jari kecil dalam lubang getah paip jadi air pun memancut kat dinding la kat kita la.. eiii geram betul.

So hari ni dia dah pandai dengar arahan duduk mencangkung bila nak cuci punggung dia. Kan senang kerja mama.

Hadoi...dahla mama sakit belakang kalau membongkok lama2 sejak kena cucuk morfin tu.

Lepas ni boleh ajar dia cuci punggung di a sendiri.

Kadang2 dia pun bosan dalam rumah aku bawak dia keluar waktu sidai dan angkat kain.



Ahad, 22 November 2015

10 Safar 1437H - Sotong Masak Hitam Resipi Kak Dewi Ku

Sotong masak hitam.. hurmm hurmmm..

Mak mertua teringin nak makan lepas tengok rancangan Chef Wan di TV. Laki pulak cakap aku pandai masak ke boleh masak? Hahaha bajet yakin kena ada.

Untuk memasak sotong kali ni aku pun dok berwasap bagai dengan adik beradik dalam group. Nak call mak..kak ted cakap tepon pas asar je nak tidur. Because mak masak paling sedap kat dunia. Kan.

Tup tup kak dewi balas terus bagi resipi. Alahai cepat2 copy text ke laki punya wasap. Sebab kami ni kalau terlepas conversation boleh jadi beratus2 nak kena baca. Nak scroll balik memang tak kuasa...

So hari ni hari bertuah. Aku pulak dah selsema dan sakit sangat dalam telinga. Laki tanya nak masak ke makan luar? Aku nak masak la jugak..dah beli sotong weiii. Sotong dah seminggu. Minggu lepas lagi mak mertua dah datang ambil darah. Minggu ni datang lagi ambil result pulak. Nasibla peti ais bagus. Frozen kan aje sotong dalam Tupperware for frozen food series. Aku bukan penjual Tupperware tapi satu keluarga suka menggunakannya sebab dah diajar mak sejak dulu kala.

Resipi ni copy paste je dari group. Kang ada tertinggal type kang...


  • halia hiris mancis....bwg potong 2...hiris... serai..potong serong....bwg putih hiris mancis...cili merah hiris serong....tumis hg wangi...masukkan sotong..balik2kan..boh garam..sedikit gula..msk sebentar je...kalau lama sotong jd liat....


Aku tak masukkan gula sebab aku pakai 2 biji bawang Holland. Dah manis asli kot.

Aku guna sotong dalam 21 ekor..kots. harga dalam RM28. Laki beli kat Segi fresh.

Serai 2 batang. Bawang putih 3 ulas. Cili merah 2 setengah batang. Halia 2 inchi.

Potong style kak dewi tulis. Panaskan minyak sikit je buboh. Campak2 tumis sampai kuning2 bawang tu masukkan sotong. Gaul2 masukkan garam...tutup api. Api kecik je weh...

Mak cakap kalau nak pedas masukkan sikit cili boh. Kak dewi pun cakap leh je letak cili padi. Tapi......mak mertua ada gastrik. Tak boleh makan pedas. Lepas masak diorang siap dok meratah dulu.. oklah tu kan approval dari laki dan mak mertua..yeahhh.


Khamis, 19 November 2015

7 Safar 1437H - Sup Ayam Dalam Periuk Tanah

Entah dah berapa kali masak sup ayam. Sebab dia favourite Aqlan..kita layankan aje. Kadang masak hampir setiap minggu sampai kita yang muak. Budak Aqlan ni suka makanan berkuah. Dia akan makan banyak which is mak dia boleh tarik nafas lega. Tak cukup makan kang berat dia 10kg jelah memanjang.

Periuk tanah ni beli dekat Cosway. Harga masa beli RM99. Masa mula2 masak sup suka buka api sederhana. Sudahnya luar periuk macam burn sikit. Sekarang dah pandai sikit buka api paling kecil je. Takdelah hangus ayam dan kentang. Kuah pun tak kering cepat. Makanan pun sedap sesuai dengan rempah ratus asal. Yelah kalau dah kering air, masukkan air baru dah lari rasanya tu.

Hahaha itulah orang tak pandai masak. Kena all over again repeat until top notch.

Masak sup main campak2 je

Api mesti paling kecil

Tutup periuk better ada lubang supaya bila mendidih tak melimpah

Selepas sejam baru masukkan garam. 15 minit kemudian tutup api. Makan.

Rabu, 18 November 2015

6 Safar 1437H - Restoran Periuk Belanga

Kami dah lama tak keluar rumah. Kami tu aku dan Aqlan la. Dah seminggu tau. Malam ni kami nak pi keluar makan. Masuk kereta ke aku cakap hi kereta rindu kat awak.

Suami nak makan kat kedai Lau Wan. Ye ke betul ejanya. Dengar lawan je. Pusing2 cari dah pindah ke Selera Wawasan. Pusing 4x takde parking. Suami sedih. Dah 2 minggu dia nak makan kat situ. Ada ke baby seat?

Akhirnya kami pergi ke area Giant asal. Pusing2 nampak macam2 restoran. Ada Jemari, Mohd Chan dll. Sudahnya nampak Periuk Belanga sebelah Mohd Chan. Nak try la.

Masuk je macam biasa nak duduk bawah kipas. Ada baby seat kayu. Masukkan je Aqlan pasangkan Ipad. Dia nak layan Youtube. Walaupun ada wifi free tapi ipad cam buat hal. Tiba2 Aqlan menangis sepuas hati. Sekuat2nya. Ipad kena rampas dan aku marah dia.

Untuk elak lebih panjang esaknya aku angkat letak sebelah kerusi aku. Biar dia diri situ. Suami siap nak cancel order. Dis rasa macam budak ni pelik sangat menangis. Adakah dia nampak sesuatu yang menakutkan. Hurmm. Aku anggap tidak. Baca2 ayat Quran sikit. Sapu belakang kepala.

Sambung Ipad. Ok je. Eloklah berdiri sepanjang masa. Aku rasa seat baby tu kayu maybe ada yang buat dia tak selesa. Sebab nangisnya teruk sangat.

Makanan sampai. Kami pun gembira. Total burst RM45. Ada GST tau.

Kami makan:

  1. Tomyam putih kurang pedas lauk sotong
  2. Sup sayur
  3. Ikan tenggiri masak cili
  4. Kerang rebus
  5. Telur dadar tanpa cili
  6. Telur dadar dengan cili
  7. Nasi 2 pinggan
  8. Sarsi float
  9. Kedondong asam boi
Sian suami dia sakit tekak tak merasa sangat. Jadi katanya nak datang lagi.










Overall makanan dia sedap. Tapi sup sayur dia sayurnya sikit ja..dan sebenarnya aku minta ikan keli berlada dapat ikan tenggiri. Makan jelah. Alhamdulillah. 




Selasa, 17 November 2015

Ahad, 15 November 2015

Ulang Tahun Perkahwinan Yang Ke 3

1 Muharam dah sambut...15 November pun nak sambut. Haruslah. Alangkah gembiranya menggunakan kedua-dua kalendar. Hijrah dan Masihi.

Bila belek balik blog tahun 2012, tahun kami menikah..aku tak cerita pun..hahaha. Begitulah sibuknya membuat persiapan pernikahan dan resepsi sendiri tanpa bantuan ahli keluarga. Bantuan kewangan dari mak ada. Bantuan tolong rebuskan telur asin bunga pahar ada. Hehe. Yang lain2 semua plan sendiri. Phew. Rasa dewasa sangatla..

Maybe dah tiba masanya mendedahkan jumlah wang dihabiskan. Bukan untuk menunjuk riak tapi nak menunjukkan bagaimana nak berjimat dan menyimpan wang untuk berkahwin jika tak ada sponsor ibu bapa ya. Kahwin umur 36 memang la lain, tak sama umur 23 tu, confirm tak mampu dari segi kewangan dan kematangan pun kurang.

Hehehe..aku umur 20s memang takde hati nak kahwin. Umur dah masuk 30 baru bersedia. Dah bersedia takde yang sesuai pulak. Maklum nak pilih pasangan hidup lebih detail dari memilih ikan di pasar.

I love you Adzman Shah..muah muah..

Dengan ahli keluarga abang choi. Haaa cukup kau 10 orang anak.

Okay ni blog aku korang yang baca takyah nak buat mimik nak muntah. Yang ada laki tahulah camna kalau dah kahwin tu sebaya umur time aku. Kekekeke.

Alhamdulillah dah ada anak seorang. Dapat tepis soalan bila nak dapat anak...kau tanya nombor 2 ko siap...ko ingat tak sakit kena czer.? Ni bukan emosi. Ni realiti. Sampai sekarang bila diingat tempoh mengandung dan berpantang aku memang seriau jekk. Berapa kali mc berapa kali jumpa doktor sakit puan.

Aqlan Shah nape muka cam Gu Jun Pyo lakonan Lee Min Ho ni..rambut kerinting aktor tu dalam drama Boys Over Flower.


Ahahaha..tulah perbandingan cuba dibuat. Hakikat sebenarnya kita suka kalau anak lelaki kita rambut kerinting.

Selasa, 10 November 2015

28 Muharam 1437H - Restoran Putera Ayu, Padang Jawa

Kami ke Padang Jawa nak makan kat kedai Nurin's tapi tutup pulak. Cuti Deepavali kot. Jadi kami pun ke Restoran Putera Ayu. Nama macam pelik. Apasal Putera Ayu? Aku anggap nama laki bini jelah kot.

First time ke sini kami tak mahu bagi apa2 komen pasal makanan. Tak tahu sedap ke tak jadi kami pilih makanan selamat.

Lepas order kami pi solat siap2. Ada surau dan sangat bersih. TV pun dipasang dengan rancangan keagamaan je. Tapi zikir2 ni amat menenangkan jiwa.

Balik solat semua makanan tiba. Wah.. excellent sangat service.

Kami order..


  1. Air tembikai laici, longan dan tembikai.
  2. Nasi 4 pinggan. Anak kita makan banyak. Mak pak pun nak menambah.
  3. Sotong sambal.
  4. Udang butter.
  5. Telur bungkus.
  6. Tomyam ayam.
  7. Sup ayam.
  8. Sayur asparagus belacan.
Kami pun hirup air dulu. Kemudian sup. Sangat sedap. Tomyam sangat sedap. Udang pun. Sotong tak overcooked. Lembut sangat. Rasa manis2 lagi jadi mesti fresh. Semua sedapla. Cuma bab air dia biasa2 je. Tu sebab bertambah nasi.











Kedai ni juga cozy je rasanya. Kami pasti datang lagi sebab sedap sangat. Total burst RM119.

Oh ya saiz makanan ada 2 dan ada juga 3. Harga dia camni. Kalau small katakan RM12. Large mesti RM24. Memang half. Potion small just nice untuk kami. Tapi adik ipar cam tak cukup hirup tomyam. Sedap sangat katanya.

Isnin, 9 November 2015

27 Muharam 1437H - Ampang Park Shopping Centre Dah 42 Tahun Rupanya!

Kami ke Ampang Park bukanlah dalam plan hari ni. Ia ada rentetan kisah..

Dalam plan hari ni kami kena jemput adik kat KLIA2. Flight nya dari Langkawi jam 5.45pm camtu. Kami juga plan nak jumpa doktor pakar kanak2 sebab Aqlan selsema dah 3 hari. Nak pergi RHB bank nak tukar kad dah expired dan ke Maybank buka akaun dan maybe ke Ambank nak tutup akaun.

Kami ke Klinik Florence. Masa sampai dah jam 1.30pm jadi klinik dah tutup. Klinik tu buka jam 9am-1pm dan buka semula jam 6-9pm. Tutup Ahad.

Kami pun patah balik ke kereta. Dan....bateri kereta mati. Ahahaha. Memang dah Allah nak permudahkan dekat je bengkel kereta dari tempat kami park. Minta tolong cek bateri dulu sebab husband cakap masih dalam waranti jadi kena pergi ke bengkel di Bandar Baru Ampang. Cina tu jump start kan je bateri terus hidup. Husband saja tanya berapa...kot kot free..sekali RM10 dia caj. Terus dia keluarkan duit dan pangkah kedai tu. Berkira sangat ni..

Maka kami ke Ampang. Aku terus ke RHB. Husband je bengkel dengan anak sebab budak tu dah tidur nyenyak. Oii sejak ada car seat mudahnya hidup kami....

Dapat kad kali ni takde print nama. Kalau nak print nama cuma ada di KLCC dan MidValley. Tunggu July 2020 la. Agak lama tunggu, husband masuk bank dengan anak yang peramah tu, semua nak ditegurnya.

Kemudian kami ke rumah jiran lama nak ambil catalog Cosway. Jumpa Auntie Mui ni. Selama ni memang aku gunakan alamat rumah dia. Senang. Sekali aku ternampak Uncle dengan spek hitam. Rupanya dia baru buat pembedahan mata. Cost him about RM7k. Wow. Kemudian auntie tanya bila 2nd child. Oh kamon auntie suruh Ping dulu. And then dia buka rahsia Ping danlh pregnant 5 bulan. Hak hak. Siap suruh aku challenge bagai. Hamboiiii...Aqlan baru 20 bulan.

Habis bercerita kami pun terus nak makan laksa sedap kat Ampang Park. Sementara shopping mall tu masih ada baik kami pergi. Dan kedai tu pun tak tahu mana lagi dia ada atau itu satu2nya.

Oh yeah aku ada banyak kenangan disini.







Ini adalah di mana aku menukar pengangkutan awam. Dari tren ke bas untuk bekerja di Ampang Point.

Ini adalah tempat aku ke sebuah kedai hobi jahit menjahit bernama Haby World yang aku banyak singgah dan beli semasa menjadi volunteer di Petrosains.

Ini adalah tempat aku membeli baju nikah. Which is menambah perasaan emosi tu.

Ada sebuah kedai laksa yang sedap gila sampai laki aku yang tak berapa gemar makan laksa dia makan dengan penuh passion. Ya aku bangga dapat kenalkan Kedai Snek D-Lite kepada dia.

Ya masa kecil ke sini dan kemudian ke Plaza Yow Chuan untuk masuk Toys R Us. Hurmmmmm.

Kami balik cepat sebab nak elak jammed.

Dan ke KLIA2 jam 6.30 petang. Flightnya delay. Jadi kami park dan solat Maghrib.


Terus ke Saba Cyberjaya dan menikmati lamb hanith kegemaran aku dan teh tarik super kaw kaw yang tak digemari dua beradik tu. Hahaha.

End of story.

Selasa, 3 November 2015

21 Muharam 1437H - Suka Sangat Makan Sukiya Di Alamanda

Kami memang penggemar makanan di Sukiya. First makan di 1 Mont Kiara. Berkali-kali juga makan di sana. Tapi sejak pindah Puchong, Putrajaya agak dekat sikitlah berbanding semasa tinggal di Ampang.

Sukiya Alamanda tak ramai orang. Especially hari2 biasa. Jadi kalau tiba2 ada panggilan pulau tu terus shoot je ke sana. Kami suka meja nombor 6 sebab sejuk. Tapi kali ni iaitu kali ke 2 kami ke sana dapat meja lain.

Kali ni makan sayuran dan makanan rebus lain ambil sekali je. Slice of lamb, beef and chicken kami ambil total 13. Aiskrim makan 3 kali. Best..dah makan dalam mangkuk aiskrim last sebelum balik pulun dalam kon wafer pulak. Hahahahaha.







Ni untuk Aqlan tapi dia tak suka green tea. Dia nak coklat saja.

Memang aku bias sikit. Sebab yang buat ni student UKM. Sebelah Mahsa aku tanak ambik gambar. Hahaha.