In

7 Safar 1437H - Sup Ayam Dalam Periuk Tanah

Entah dah berapa kali masak sup ayam. Sebab dia favourite Aqlan..kita layankan aje. Kadang masak hampir setiap minggu sampai kita yang muak. Budak Aqlan ni suka makanan berkuah. Dia akan makan banyak which is mak dia boleh tarik nafas lega. Tak cukup makan kang berat dia 10kg jelah memanjang.

Periuk tanah ni beli dekat Cosway. Harga masa beli RM99. Masa mula2 masak sup suka buka api sederhana. Sudahnya luar periuk macam burn sikit. Sekarang dah pandai sikit buka api paling kecil je. Takdelah hangus ayam dan kentang. Kuah pun tak kering cepat. Makanan pun sedap sesuai dengan rempah ratus asal. Yelah kalau dah kering air, masukkan air baru dah lari rasanya tu.

Hahaha itulah orang tak pandai masak. Kena all over again repeat until top notch.

Masak sup main campak2 je

Api mesti paling kecil

Tutup periuk better ada lubang supaya bila mendidih tak melimpah

Selepas sejam baru masukkan garam. 15 minit kemudian tutup api. Makan.

Related Articles

2 comments:

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.

Comments

Weekly Popular

loading...