Tuesday, July 14, 2015

27 Ramadhan 1436H - Nak Packing Untuk 12 Hari Perjalanan

3 beranak. 12 hari. 3 negeri.

Baju Aqlan la paling banyak. Pek dalam plastik ikut negeri. Kau ada buat macam aku?

Kami 2 orang lak masih belum pack. Nak kena tidurkan budak kecil ni dulu. Dia ni asyik tidur lambat je akhir2 ni. Semalam 2.30am baru tidur dok teman mama basuh kain sidai kain bagai. Last2 lentok atas sofa.

Insyaallah jadual perjalanan kami yang belum tentu bermula jam berapa pagi Khamis ni berjalan lancar.

Aqlan baju raya 9 helai. Maybe kena basuh untuk dipakai balik pada hari ke 7 dan berikutnya. Banyakla kalau dah satu hari 3x tukar baju dan belum termasuk comot dan kena tukar baju lagi. Ah ye ada pulak beg plastik terisi baju spare.

Lampin pakai buang dan susu mak nenek semua tu nak kena angkut. Dah tu susu susah nak dapat. Air Ribena lagi..pinggan kutleri Ikea semua pun nak angkut. Belum kemas dah terasa sesak kereta tu nanti..

Camnalah orang yang ada anak kecil yang rapat2 tahun kelahirannya?

Zaman kita dulu kita beza dengan adik 5 tahun. Pakai kain lampin je..tak muat duduk atas seat dudukla kat tengah tempat letak kaki tu. Tak pun beriba sepanjang perjalanan.

Tapi kami tak balik kampung dah lama sangat....arwah nenek sebelah mak meninggal masa aku umur 7 tahun. Arwah nyayi sebelah bapak memang dah takde masa kita lahir.

Mak kita pun tanak balik rumah dia. Jadi kita balik Taiping rumah mak mertua, jumpa mak kat rumah kakak di Penang dan hadir majlis kahwin di Sungai Petani. Last sekali Encik Sebelah punya meeting di Penang.
Previous Post
Next Post

About Author

1 comment:

  1. LAMANYAAAAAAAAAAAAAAAA...SELAMAT DALAM PERJALANAN..selamat hari raya maaf zahir batin kawan ku....raya datang rumah kita ziarah menziarahi

    ReplyDelete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.