Monday, July 13, 2015

Berpindah Ke Ampang Dan Pandai-Pandailah Hidup Sendiri

Lama juga aku duduk dengan kakak aku kat Bangsar tu. Kemudian tahun 2007 bulan 8 aku dapat offer kerja tempat lain tapi still kat Ampang. Lantaklah asalkan aku dapat kerja baru dan tangga gaji yang baru. Berapa lama nak tahan dengan gaji RM1300 tu. Bapak aku pun pesan kau jangan duduk free bayar sikit kat kakak kau. Yelah aku pun bayar ikut jumlah yang mampu. Tapi aku selalu bayar RM150-RM200 sebulan. Yelah dahla tumpang tidur. Makan pun tumpang. Tapi kadang2 aku tak makan kat rumah sebab aku sedar diri ni.

Bila dah dapat kerja baru gaji aku dapat RM1900 sebulan. Aish banyak beza tu. Aku pun mulalah menyimpan duit nak beli kereta. Mak aku bising suruh beli. Aku pun sebelum gaji masa tu dah start bayar PTPTN potong gaji tahun 2005 dan beli polisi insuran juga tahun 2005. Jadi mula2 aku dapat save duit aku beli laptop dulu harga RM2400 brand Lenovo. Sebab kalau dah beli kereta komitmen 9 tahun lama tu..

Ermm peristiwa aku kena pindah awal2 lagi dah kena tipu dengan lori driver dan owner. Aku dah cakap barang aku berapa je 1 tan pun ok dia hantar 3 tan dengan 4 pekerja. Habisla duit kena bayar RM400 untuk lori dan RM120 untuk pekerja. Sebabkan muka pemandu bangsa India yang gangster dan pekerja Cina yang tak hilang pun peluhnya aku rugi RM520. Aku takut diorang datang cari aku dan belasah. Kawan yang tolong pindah pun tak boleh tolong kawtim. Nasiblahhhhhh.

Jadi aku duduk bilik sewa rumah kedai RM200 sebulan. Pergi kerja naik bas bayar RM1 je. RapidKL dah ada. Lagi syok boleh guna pergi balik. Jaga tiket baik2.

Tahun 2008 aku beli kereta yang pertama. Ada yang kedua ke? Dahla tak kerja sekarang ni. Haha. Beli MyVi sebab keluarga aku punggung lebar. Senang balik kampung banyak barang boleh lipat seat belakang. Gigil tangan ni masa sign nidokumen. Mimpi berhari2 maklum je ambil perjanjian riba. Kereta RM45k. Down payment dalam RM7K. Alhamdulillah mak tolong sikit. Kena faedah RM14k. Bila dikira balik aku bayar semua RM60K untuk MyVi First Auto. Takdak abs ok.

So memandailah beli minyak dan maintenance. Nasiblah ofis aku kat Ampang Point tu je. Full tank 2 minggu baru habis. Kalau weekend tak ke mana bileh 3 minggu. Tapi sangaplah kan duduk bilik dahla housemate semua tak bercakap sesama sendiri.

Pindah lagi...macam2 hal berlaku. Banyak nota aku tulis untuk dapatkan total spent.

Memori banyak. Nak tulis ni pun niatnya kalau ada fresh grad yang baca...yang keadaan kewangan macam aku...maka pandai2lah mengawalnya.

Bab pindah memang kena cerita lain je. Banyak sangat kisah pindah randah ni. Ni pun aku nak kena pindah lagi. Ahhhhhh.. Sekiranya berhijrah tu lebih baik dari Allah untuk aku apa lagi redha jelah.


Previous Post
Next Post

About Author

2 comments:

  1. seronok jgk ingt cite lama2 zaman dulu kan. byk pengalaman kita org2 biasa nk mula hidup ni..

    ReplyDelete
  2. nak naik myvi hahaa...rindu la ko ni buat aku rindu sgt

    ReplyDelete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.