Saturday, February 16, 2013

Ada Atau Tiada Adalah Soalan Yang Menyakitkan Hati

aku cuma bosan dengan orang2 sekeliling yang tanya soalan basa-basi ni. adakah setiap minggu aku kena jawab soalan ni atau lebih teruk setiap hari?

aku tidak pernah berharap untuk terus mengandung hanya selepas sekali intercourse. aku juga tak mengharap bunting pelamin, atau selepas cuti honeymoon.

malah aku tak pernah merancangnya bila, atau mencuba makan pil perancang untuk menangguhnya atau mencuba cara tradisional untuk cepat mengandung.

aku tak sentap pun kawan2 aku mengandung awal. beranak 5 orang ke. bagi aku itu dah bahagiannya. bahagian aku tak perlu nak dipersoalkan.

antara statement lapuk ialah;- kau dah tua lambat mengandung nanti bahaya, anak kau akan berpenyakit, mungkin kena sindrom mata besar (malas aku nak type secara saintifiknya)..

helo helo.. Sarah isteri Nabi Ibrahim fikir dia seorang mandul, hingga akhirnya melahirkan Nabi Ishak pada usia 90 tahun. oh ya orang zaman dulu umur mungkin beratus2 tahun. jadi 90 tahun agaknya macam 40 tahun?

aku mungkin tak hidup lama, mungkin hidup lama. jadi itu dah masuk soal qada' & qadar. jadi jangan persoalkan. diam2 jaga keluarga sendiri. tak perlu berbangga dengan deretan anak pada usia muda. sesungguhnya Allah berikan kita nikmat atau dugaan mengikut keupayaan kita. jadi mungkin aku masih belum layak mendapat anak buat masa ni.

bila tiba masanya, pandaila aku handle situasi tu memandangkan aku ni selalu je jadi nanny pada anak2 buah aku bila mana kakak2 aku melahirkan anak. selalu kena jaga, nasibla ada upahnya juga. hehehehe.

dan ya, birthday party budak? aku memang tak berapa minat nak attend unless aku ada seorang budak untuk dibawa. 
Previous Post
Next Post

About Author

5 comments:

  1. manusia.... saya pernah jadi stress macam tu, lagi la jenis yang tak kuat. nak meleleh2 air mata and down sangat2 kalau soalan tu di tujukan... soalan yang tak ada akhir, blm kawin tanya bila nak kawin, dah kawin tanya anak, dah ada anak, satu bertanya, dua bertanya, tigakan org kata jugak asik beranak je kerja... sometime i also dont know how their mind working. Its like ada kaunter yang kita bole aply apa yang kita nak... enjoy your honeymoon period. paling tak setahun... hahah i know ur feeling sbb time i gak dok pk pasal nak anak, stress bila family asking even i only pregnant when my marriage is two month. Eri try makan vitamin macam asid folic and obermin... insya Allah... itu yang doktor sarankan pada saya. Pemakanan pun kena jaga, elak makan segera. Dan masak secara sihat... heheh so no excuse tuk makan luar... kih kih kih... take k

    ReplyDelete
  2. Hihi kite dah masak dgn soalan tu. Pedulik je ckp2 org. Diorang dengki la tu sebenarnye hahaha yang penting sihat & kalau ada rezeki Allah nak bagi, Alhamdulillah! Jgn stress sgtlah ;)

    ReplyDelete
  3. Positif beb...setiap kita kan ada bahagian memasing ...lambat cepat rahsia Allah...ooo sebab tu ko xdtg besday fayel ehhh...oogitu xpela beb ko bg hadiah pun syukur cuma aku nk bgtau niat aku jemput besday bkn nak tunjuk anak eh sekadar meraikN dan. jumpa kawan kawan...ok tq bg hadiah kat fayel

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh itu bukan sebab utama mimy, aku memang nak jumpa mak keluar makan2 & shopping, pastu mak aku bad mood hari tu. hahaha..jadi aku pun pergi gym jelah...

      Delete
  4. Hmm aku pun rasa. Lagilah kije kt tmpt gomen byk na makcik2 sibuk tnye. Tpi relax la beb, ramai gak kt opis aku tu yg dh lama kawin x de anak. Cuma kena sabar n byk doa kat Tuhan. Tuhan dah rancang sebaiknya, kita tawakal jer

    ReplyDelete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.