In

18 Rabiulawal 1436

Sampai lewat ke office hari ni. Jam 9.19 pagi. Hujan dan accident reported ahead kata makcik Waze.

Jam 2 petang ada seminar GST lagi. Topik tak berkenaan dengan scope kerja aku tapi dengar jelah. Dah disuruh pergi. Sekali ha kau keluar macam2 perkataan baru untuk aviation industry. Aku tahu akaun ni complicated sikit.
standard rated
exempted
zero rated

Ok done. Sudahnya topik untuk financing for property dibuat lain kali je. Adoi.

Yang pasti GST boleh dikenakan kepada company yang mendaftar GST sahaja iaitu due date dia dah due pun 31 Disember 2014. Every lewat day kena denda RM10 kalau tak silap kata auditor tu.

Jualan melebihi RM500,000 setahun je ye. Kalau RM499,999.99 tak kena GST dan tak boleh kenakan pelanggan atau end customer.

Bagaimanapun sekiranya jualan selepas 1 April 2015 mencapai RM500,000 setahun maka dia boleh dikenakan GST tapi mesti mendaftar. Sebab tu pendaftaran GST tetap digalakkan.

Ok cukuplah pasal GST dulu. Nak ingat ilmu baru ni perlu latihan hari2.

Petang sampai rumah pun dah maghrib. Kemas rumah sikit basuh baju dan balik Puchong. Ada mertua. Rindu cucu.

Related Articles

0 comments:

Post a Comment

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.

Comments

Nuffnang

Weekly Popular

Adnow

loading...