iyer ini resipi aku..dah bertahun aku masak daging kerutup ni yang diolah bahan-bahannya berbanding apa yang ditulis dalam buku resipi
Chef Wan bertajuk SEDAPNYAAA.... buku resipi ini kali pertama diterbitkan dah beberapa tahun pun aku tak ingat. mak aku beli dengan harga RM60. tanda sokongan kepada anak jiran. yer dia jiran sekampung...tiap2 tahun pergi raya rumah mak dia..cuma tahun ni je tak sebab aku raya di Kajang, mak aku raya di Terengganu.
aku mula memasak ni pada hari Isnin.
|
proses marinate - ketumbar, jintan putih, jintan manis, lada hitam, bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, buah keras, buah pelaga semua diblend bersama. kemudian gaulkan bersama serbuk kunyit. perap ikut suka berapa jam. 1-2 jam pun ok dah kalau nak cepatla |
|
tumis bawang kecil, cili padi, bawang putih, serai, lengkuas, kunyit hidup & halia yang diblend bersama |
|
masukkan cili kering yang dikisar |
|
sampaila mendidih |
|
masukkan daging, santan |
|
kerisik |
|
kacau2la....jangan sampai berkerak..masukkan air asam jawa, asam keping, gula, garam..dan aku suka masukkan gula merah juga |
|
masukkan daun limau purut, serai diketuk & dan daun kunyit yang dihiris halus |
|
bila kering dia jadi macam ni |
|
hidang! yeay! |
|
|
|
|
makan dengan ketupat la.....tak pun lemang ke...( ini ketupat belum rebus) |
Akak orang kelantan yang sinonim benar dgn kerutup daging ni..all in the family suka dan hidangan wajib kalau kenduri kendara. Setiap keluarga ada resipi tersendiri.
BalasPadamkerutup ngan rendang sama tak..?
BalasPadamhani; ye ker.....
BalasPadamratu; hampir sama je.....tapi namanya kerutup...rasanya meletup2 pedas
sedih nok...nanti ko buat la utk aku yg kempunan..apa beza rendang dan kerutup?
BalasPadamsian ko....lebih kurang je kerutup dgn rendang tu..cuma rasa dia lain...
BalasPadamaku tengok balik buku Chef Wan lain sikit resipinya, kira aku dah menambah rempah ratus ikut kepala otak aku
BalasPadam