In

Menggosok Lidah

idea ni terkeluar selepas berborak dengan seseorang. katanya lidahnya hilang deria rasa sikit. putih semacam je bila dijelirkan kat aku. ok. nasib dah buka puasa masa tu.

rupanya selama ni dia tidak pernah menggosok lidah seumur hidupnya. whattttt??? aku punyalh terkejut dan tergelak2 pada masa yang sama. kerana katanya tak ke melukakan permukaan lidah dan menghilang deria rasa nanti? lagi sekali aku tergelak ketawa terkekek2.

pada zaman dulu, berus gigi memang tak best. kepala berus besar dan selalu lukakan bahagian tepi gigi aku. nak gosok pun slow2 mana karat tak pergi. selepas adanya berus gigi canggih yang mempunyai getah khas untuk gosok lidah di bahagian belakang berus gigi, menggosok lidah lebih menyeronokkan. aku menggosok guna berus gigi memang slow2 je..sebab boleh jadi terbelahak, nak termuntah makanan pun ada..
sila guna bahagian ni untuk berus lidah anda
memberus lidah ni bagi aku perlu. sebab bagi aku kalau tak gosok macam biarkan lumut tumbuh atas lidah. mungkin juga punca salah satu mulut busuk. tapi setahu aku mulut busuk berpunca dari perut. memang susah sikit nak tegur kawan yang mulut dia busuk. tak tahulah dia sedar ke tak..korang ada yang sanggup tegur kawan mulut dia berbau tak?...memang meloyakan sebenarnya.

aku pun risau kalau2 aku bermulut busuk, jadi selalu aku hembus nafas atas tapak tangan dan bau. selalu jadi mulut busuk ni kalau makan daging terlekat kat gigi...lepastu tak bersihkan..hmm..itu pasal sekarang aku bawak floss dalam beg duit..nak flos depan orang buruk rupanya, jadi silalah ke toilet ye.

mulut berbau - hilang selera nak bersosial..kalau dengan pasangan hidup, lagila kena ambik perhatian ya.

Related Articles

6 comments:

  1. betul tu..ratu kdg2 bawal listerin kecik dlm bag tak pun chewing gum..

    ReplyDelete
  2. lidah memang salah satu sebab punca mulut berbau.. pasal tu lah kene gosok gak lidah tu.. and then kene guna floss gigi so that makanan2 yg terlekat celah gigi dpt dikeluarkan.. and juga leh gunakan Listerine for good breath! :D

    ReplyDelete
  3. lidah penting di bersihkan ...gosok la lidah jua...standby floss..dan listerine always

    ReplyDelete
  4. paling tak suka bau mulut & bau badan...kaki semua....kekadang mereka ni tak sedar yang mulut berbau..

    ReplyDelete
  5. dear all, kwn aku bg tau guna listerine mereputkan gigi...ke menguningkan gigi..aku pun trs stop..betul ke?

    ReplyDelete
  6. itulah yang aku dengar...so aku dah tak gunakan listerine lagi, yang lain masih teruskan

    ReplyDelete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.

Comments

Weekly Popular

loading...