Tuesday, August 9, 2011

Puasa Bersendirian Anak Perantauan

last Sabtu, aku hantar mak balik rumah abang di KD, aku dah fikir yang lepas ni sahur sorang2, buka posa sorang....alolololo..anak perantauan la sangat.

tapi aku ni dah terlalu biasa duduk jauh2 dari keluarga...kecik2 lagi dah duduk asrama. jadi masa kesedihan waktu kecik2 dengan sekarang boleh dikatakan hampir tiada.
duduk berjauhan menjadikan aku begitu kering hati. pada usia 10 tahun aku pernah menyambut raya haji tanpa emak. masa tu di sekolah pondok. jadi aku sambut raya kali pertama tanpa family masa tu memang rasa terkejut sikit, tapi disebabkan aku jenis tak meluahkan rasa, aku cool je..selepas solat raya barulah kakak aku ambil balik ke rumahnya.

ye kadang2 rasa sepi tu ada, tapi aku sebenarnya seronok je tinggal bersendirian. sebab inilah privacy yang aku mahu.

mengenang kakak2, abang2 & adik yang telah berkeluarga, kadang2 tersentuh gak hati..tapi aku pun dah terbiasa tinggal di asrama selama berbelas tahun, jadi aku tak rasa sangat..cuma bila teringat riuh buka puasa dengan diorang tu yang best..dan paling best ialah.............................

jatuhkan budak, dan duduk atas diorang...hahahah..makcik nakal..tapi tu zaman kurusla..dah terlebih lemak ni sila sedar diri..kang patah lak tulang budak2 tu..kikikiki..

anak2 buah sekelian..korang patut syukur boleh selalu balik rumah parents korang bila cuti semester, makcik asyik bekerja sejak tahun 2001..penat tau rushing2..huhu..selamat berpuasa, berbuka & bersahur..(dulu2 ada turn basuh pinggan..kekekek..sekarang basuh pinggan sikit2 je...)
Previous Post
Next Post

About Author

7 comments:

  1. bila nak merasa nasi minyak nihhh.. hehehhe

    ReplyDelete
  2. sama la kita eri-chan...
    sebab tu tahun nie tiap2 ari acu berbuka di masjid...selain menambah pahala dapat juga berbuka beramai2 dan tambah kawan baru :)

    ReplyDelete
  3. anak perantau nok...tetiba terkenang megat jugak anak perantau nasib dah kawen ada bini dia...heheh

    ReplyDelete
  4. Alahai rasa sayu pulak, lebih2 part berbuka & bersahur sensorang tu. Kena cepat membina keluarga bahagia nih.

    ReplyDelete
  5. SJ; lambat lagi

    acu; penyegan

    mimy; perantau je boleh nyanyi lagu dendang perantau

    azmask; tengah merancang..hehe

    ReplyDelete
  6. aku yang dah kawin ni pun ada jugak berbuka sahur sorang...okay je, relax lah masanya akan berubah nanti

    ReplyDelete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.