selalu aku buat sambal ikan bilis jek. hari ni aku rasa nak makan sambal jenis lain sikit untuk dicecah cucur bawang. ya aku dan cucur bawang tak dapat dipisahkan. dan itu je yang aku makan untuk berbuka...dan masih ada lebih lagi...haiyyyy tak reti2 nak masak untuk seorang?
aku buat sambal ni sebab aku teringat sambal yang dibeli seorang staff ofis masa bukan bulan puasa untuk minum2 petang...jadi.... |
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
ikan bilis segenggam
udang grago segenggam
(semua bahan2 atas ni diksar bersama)
cili kering dikisar - ambil 5 sudu besar selepas dikisarla..
sedikit garam
sedikit brown sugar
cucur bawang aku...resipi emak memang terbaik... |
haha...aku makan ni je..kenyang tauuuuu |
tapi.............masa goreng cucur terpercik minyak kat lengan aku... abis bintat2.. pedih wo....
sedap ke tak nok...leh try resepi ko ni ada brown sugar lak
BalasPadamsedapla...hak hak bukan nak eksyen tapi ku pasti kalu kau try kau suka...
BalasPadampedih2...lepas tu besok dah ada kesan hitam, tapi kejab je, lepas tu hilanglah. tu baru bukti ko masak dekat rumah babe hihihihi
BalasPadamSama la macam Kak Azie juga. Kalu buat Cucur Bawang ker Cucur Udang ker, mesti kena buat sambal kosong macam tuh buat cicah.
BalasPadamCucur Bawang tu kalu boh skit daun kucai pun sedap. Wangi!
Makan cucur memang boleh mengenyangkan. :)
BalasPadamnampak sedap la sambal tu leh ler cuba
BalasPadampaling xsuka bila terpercik minyak...huhuhuhuh
BalasPadam