Thursday, August 18, 2016

Buat Kek Coklat Kukus Kali Pertama, Saja2 Je

Hari ni memasak aje..okay roti canai segera Kawan memang tak buatlah tapi still kena masak atas api kalau nak makan...kan..

Kemudian aku cuba buat Kek Coklat Kukus ikut resipi blog Cik Matahariku. Macam senang je.. lagi satu sebab bahan2 ada kat rumah. Aku ni jenis suka masak apa yang ada..

Maka aku pun buatlah kek..dan ada beberapa benda yang aku perlu ada untuk memudahkan kerja2..haha..nak list siap2 supaya lain kali tahu apa aku takde.. haha.


  1. Pengayak tepung
  2. Termometer
  3. Pisau untuk sapuan ganace/frosting
  4. Cake stand


Pengadun kalau ada best gak. Tapi macam bercita2 tinggi sangat kan aku ni. Haha.

Percubaan pertama, menjadi je cuma tak cukup lembab bagi aku sebab ganace aku macam tak menjadi. Sila berusaha ya.



Last sekali aku masak ikan merah asam pedas tapi macam terlebih jintan dam ketumbar. Haha..ni pun first time jugak. Baiklah lain kali nak masak benda lain. Rehat dulu dari masak benda yang sama.


Previous Post
Next Post

About Author

10 comments:

  1. Boleh tahan masakan dia first time.. maklum la klau dah sedia ada skill masak.. try apa pun first time mesti menjadi huhuu.. :D salam kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal...bila masak untuk orang tersayang dia penuh kasih sayang..Insyaallah masakan menjadi. Gitewwwww. Salam kenal.

      Delete
  2. Replies
    1. sedapla..kalau tak sedap tak blog. haha..okaylah anak suka makan...tu je penting Yui.

      Delete
  3. Makan petang sama kek coklat ni memang sedap .(>.<) Hi sertai segmen ucing mencari binatang :cool:

    ReplyDelete
  4. Thanks for the recipe. Boleh bagi pada orang yang suka masak kek ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh..rasa takde bagi resipi kat sini tapi boleh jengah blog cik matahariku. Macam2 jenis kek coklat boleh cuba. Penyampaian dia pun samgat friendly. Suka...suka..

      Delete
  5. wahhh,nmpk sedap la kek cklt tu. nyumnyumnyum. sy try buat moist cake, dah 2x x jadi2. hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak ikutlah petua cik matahariku tu sebab dia bagi penerangan yang mudah2. Saya rasa dia ikhlas sangat bagitahu camna nak masak. Sebab saya pun bukan pandai masak kek. Kekeke.

      Delete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.