Wednesday, August 9, 2017

Girl, Let Me Introduce You To My Son

Is like too early? Well sebagai Ibu aku rasa perlu dia tahu siapa lelaki siapa perempuan. Boy and girl.

Ada rancangan kanak2 kat TV aku tak gemar bagi dia tengok jika kelihatan sangat feminism. Apahal pelakon lelaki kelihatan lemah dan perempuan pulak jadi hero menyelamatkan dunia la konon..negara la..apa2 lah.

Tak salah lelaki jadi sensitif. Tapi ada hal2 tertentu je. Lelaki mesti tabah dan melindungi. Mesti menghormati perempuan bukan akur je dengan permintaan perempuan tanpa sebarang alasan munasabah. Lelaki mesti kuat. Biar jadi role model bersifat seorang pemimpin. Lemah atau tidak fizikal lelaki bukan sebab untuk dipandang lembik.

Ya anak aku sudah pandai salam perempuan cantik. Tengah2 makan tengahari dalam kedai tiba2 datang 2 perempuan kawan2 agaknya anakku pilih seorang terus disalam dan cium tangan. Yang sorang lagi diabaikan. Ko nampak tak. Dia pilih paling cantik. Maaflah harap jangan terasa yang sorang lagi tu. Aku tak suruh dia salam pun. Aku tak kenal langsung siapa diorang tu.

Bila jumpa kawan2 perempuan pun dia suka. Maybe sebab ada sifat penyayang tu pada diri mereka. Jumpa kawan laki dia main jugak. Tapi ada budak lelaki yang ekstrem pukul dia jadi anak aku sedih. Tu jadi kat dia beberapa kali depan mata aku. Aku pun rasa nak terjegil biji mata tengok budak tu tapi aku tak cakap apa2. Memang pernah juga aku sound kalau yang tendang2 anak aku.. kau siapa weiii.

Anak aku suka bersosial. Jumpa siapa2 pun di playground dia nak main sama2 macam kat slide tu. Main bina2. Ada budak tak leh share padahal bayar kot masuk. Bukan budak tu punya barang pun. Kena share la main. Ada tu ok je. Kadang2 aku dok fikir apasal diorang ni suka pukul orang. Baya2 Aqlan jugak. Budak tu kena dera ke tak cukup kasih sayang ke kat rumah tak tahulah kan.

Buat masa ni dia berkenalan dengan budak perempuan seperti sepupu2 dia jelah. Aku selalu cakap kat dia please respect to others.

Dia belum tahu laki perempuan tu apa. Tapi aku selalu cakap kat dia lepas mandi jangan tunjuk nonet kat orang. Jangan bogel2. Jangan bagi sesiapa sentuh. Ibu dengan abah je yang mandikan. Kadang2 mummy dia mandikan. Biar dia tahu pasal aurat dia. Biar dia rasa selamat. Aku ni risau betul dengar budak2 kecik kena cabul dah. Lagi2 kat taska. Trauma mangsa2 tu sampai ke sudah. Ya Allah jauhkanlah anak aku dari orang2 macam ni. Amin.

This is a girl. You are a boy Aqlan.


  1. Aqlan is 3 years and 5 months old. 
  2. He is the only child of his Ibu and Abah.
  3. He is socialist. He will say Hello to you, bye bye and cheer up a lot.
  4. His heart is sensitive. He knows sad situation and hurts.
  5. He love to be loved. He kiss Ibu anywhere he likes. Please don't rise your eyebrow when you see that.
  6. He speaks American accents. But he knows some words of Bahasa Melayu as well. 
  7. He is active, he will not just sit and stare.
  8. He loves play car, rocket and blocks.
  9. He love watching TV channel like ZooMoo, Disney Junior. 
  10. Lego, Blaze is his top favourite toys. 
Previous Post
Next Post

About Author

4 comments:

  1. simpan biodata ni..buat anak pempuan akan datanggggg. hahahaha. ameen. btw mak mertua pnya biodata kena taruk sama neh. leh prepare anak siap2.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboi hamboi...nanti jumpa baru kita berkenalan ya..hahahaha

      Delete
  2. Hi aqlan...anak auntie nama yaya...pun ramah tamah yer...haha

    Saya pun ada ajar yaya bila pakaikan pampers...saya panggil malu malu yaya..haha...jangan bagi org tgk dan sentuh...malu malu ni...hahaha...dia asyik ha ha ...sah tak paham...ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebagai ibu selain dari ajar asuh anak sejak kecil kita kena doakan juga untuk diorang sedari kecil. Sebab tatau bila doa kita akan dikabulkan.

      Delete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.