In

Bihun Goreng Siam

bersempena tahun baru cina aku masak bihun siam. hehe..bihun siam ni special sebab dia ada kuah taucu. tapi aku tahu masak bihun..(kantoi.. mak yang tolong masakkan kuah).

aku punya style masak bihun simple..

  1. rendam mihun...
  2. sediakan bawang besar cincang
  3. bawang putih blend
  4. cili kering blend
  5. kali ni aku masukkan sotong, potong nipis2 senang nak makan
  6. sedikit sos tiram,garam

cara masak tu aku rasa ada orang lagi handal dari akula...heheh

buat kuah pulak..

  1. cili blend
  2. bawang blend
  3. taucu
  4. udang kering
  5. air

lepas tu bahan2 hiasan, cili potong, limau kasturi, telur dadar & tauhu goreng...my mak sangat bangga la bercerita kan sebab dia sediakan bahan2 hiasan dan kuah. i tahu masak bihun jee..

 kenapa banyak ye?
hehe rupa diambil selepas beberapa kali disenduk. ada kawan2 datang rumah. aku sediakan kelam kabut je..

Related Articles

3 comments:

  1. sedap tu....i tak brapa pandai masak bihun...
    rasa cam tak brapa nak kena je :D

    ReplyDelete
  2. my pebret......tersenotot bila dengaq mihun siam..sebab saheh sedap.....

    dan-dan teringin.....thanks sharin.nak cuba laa

    ReplyDelete
  3. rasp; i mihun je boleh masak dgn yakin...masa nak kacau azab..macam berat je..

    nida; silala cuba ya..

    ReplyDelete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.

Comments

Weekly Popular

loading...