bersempena tahun baru cina aku masak bihun siam. hehe..bihun siam ni special sebab dia ada kuah taucu. tapi aku tahu masak bihun..(kantoi.. mak yang tolong masakkan kuah).
aku punya style masak bihun simple..
- rendam mihun...
- sediakan bawang besar cincang
- bawang putih blend
- cili kering blend
- kali ni aku masukkan sotong, potong nipis2 senang nak makan
- sedikit sos tiram,garam
cara masak tu aku rasa ada orang lagi handal dari akula...heheh
buat kuah pulak..
- cili blend
- bawang blend
- taucu
- udang kering
- air
lepas tu bahan2 hiasan, cili potong, limau kasturi, telur dadar & tauhu goreng...my mak sangat bangga la bercerita kan sebab dia sediakan bahan2 hiasan dan kuah. i tahu masak bihun jee..
kenapa banyak ye?
hehe rupa diambil selepas beberapa kali disenduk. ada kawan2 datang rumah. aku sediakan kelam kabut je..
sedap tu....i tak brapa pandai masak bihun...
BalasPadamrasa cam tak brapa nak kena je :D
my pebret......tersenotot bila dengaq mihun siam..sebab saheh sedap.....
BalasPadamdan-dan teringin.....thanks sharin.nak cuba laa
rasp; i mihun je boleh masak dgn yakin...masa nak kacau azab..macam berat je..
BalasPadamnida; silala cuba ya..