In

Upacara Adat Meminum Teh; Ping & Kamal

hari ahad, aku ke rumah parents Ping untuk melihat upacara adat meminum teh. dimana pengantin lelaki akan melalui gate dan usikan saudara mara belah pihak perempuan. untuk mendapatkan pengantin perempuan, pihak lelaki harus menangani "penghalang2" ni. haha sangat kelakar. pulak2 ni 1st time aku melihat dengan mata kepala sendiri kawan aku akan dibawa keluar dari rumah ibu bapanya.

melihat Ping didandan dibilik...aku terkesima dengan kehalusan seni tangan tukang solek. eh tak ambil gambar pulak.

semasa mercun diletupkan, aku kat rumah sidai baju..eheheh suka2 hati pergi balik rumah...mentang2la rumah sebelah bertentangan aje. aku pun takut bunyi2 mercun ni....sungguh.

lepas tu pengantin lelaki pun sampai...
driver pengantin lelaki kena minum susu soya dari botol susu...hahahahahaha
pengantin bergambar dengan ibu bapa pengantin perempuan sebelum upacara minum teh

upacara bermula
kemudian pengantin kena bagi angpow pada adik perempuan bongsu. nasibla Ping ada seorang adik aje....
tapi dia ramai sepupu muda dari dia....ahahahaha..habisla kena bagi angpow kat semua....beratur la....
kemudian aku ikut hantar pengantin balik ke rumah kelamin mereka..dari sini boleh nampak rumah mak Ping, dan rumah aku jugak..hahahah boleh tunjuk sepanduk dari jauh!
aku pun dapat angpow jugak..yeay..bunga pegang je tak dapat sebab aku tak join main..masa tu tengah panaskan enjin kereta...gegegegege..

Related Articles

6 comments:

  1. jenuh lah pernatin nk bg angpow kat semua org tu....

    seronok plak tgk adat dorang ni yer...yelah lain ngan tradisi kita...

    ReplyDelete
  2. hanim;tapi Ping & kamal untung..ramai makcik2 bagi daia angpow...ping siap dapat rantai emas 2, gelang tangan besar & tebal dari mak dia....ohohoho..walaupun kawin simple..hadiah kawin mahal tu...

    ReplyDelete
  3. adat cina kawen kan mesti kena minum teh

    ReplyDelete
  4. plg best dpt experience menghadiri majlis2 cmni kan..

    ReplyDelete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.

Comments

Weekly Popular

loading...