In Fashion Tips

Tempoh Usia Mekap Anda (Walaupun Sayang Nak Buang)

yer perempuan dan mekap tak dapat dipisahkan.. ada2 aje nak beli dan buat stok pun ada..,macam aku..gegegege..👄

tapi barang mekap ni ada umurnya ya......jangan nak pakai lama2...(tapi eh sayanglahhh) aku pun macam tu jugak tapi sebab nak elak cari penyakit baik berwaspada..

Krim tangan -
dari pemahaman aku ianya akan bertahan selama 3 tahun. tapi kalau dah dibuka boleh jadi setahun je

losyen tangan dan badan. kena buang yang MFG date tahun 2013 ke bawah.

Minyak wangi -
8 hingga 10 tahun (simpan dalam peti ais atau tempat gelap. aku simpan dalam beg mekap)

Foundation -
Berasaskan air 1 tahun,
Berasaskan minyak 1 setengah tahun

Concealer -
6 bulan hingga 1 tahun

Eye shadow -
powder 2 hingga 3 tahun,
cream  1 hingga 1 setengah tahun

concealer & eye shadow..dah jatuh nasib tak pecah!

Bedak -
Powder - 2 tahun
Cream cushion - 1 tahun

la ni pakai bedak CC jer...

Blusher powder -
2 tahun (yeay!!)

Pensil bulu kening dan eyeliner jenis KOHL -
1 tahun (jauhkan dari tempat berwap)

Gel liner -
1 hingga 2 bulan (sedih mak tahu....)

Liquid eyeliner - 
3 hingga 6 bulan (jangan share jugakkkk, kawan ko nak guna suruh dia beli sendiri)

Eyeliner pensil -
3 tahun

Maskara -
3 hingga 6 bulan (jangan share okay..walaupum kedengaran kedek..ko nak pakai mata lama sampai mati ok)

gel eyebrow, liquid eyeliner dan maskara (tak perlu sangat maskara tapi gatal jugak nak beli)

Lip liner -
2 hingga 3 tahun

lipliner aku dapat percuma...malas nak pakai

Lip gloss -
1 setengah hingga 2 tahun

Lip balm -
1 hingga 2 tahun

Lipstik -
2 hingga 3 tahun (simpan tempat gelap..bukan simpan dalam laci kereta, hancuss macam aku punya!!!)

Cream blush & multiple stick -
1 hingga 1 tahun setengah...mesti tanya apa mekap ni kan??? ni jenis mekap lipstik dan pemerah pipi boleh pakai sekali arung..jimat!!)

chubby stick tu kena lempar dah..lipstick yang simpan dalam drawer keta pun dah mencair....lip liquid matte, lip & cheek cream blush, lip balm & lip gloss



Pewarna kuku - 
1 hingga 2 tahun (jauhkan dari cahaya terus)

selamatlah kamuuu tak kena lempar..jarang pakai pun

Micellar water - 
6 bulan

Cleanser -  
6 bulan hingga 1 tahun

Toner - 
6 bulan hingga 1 tahun

Pelembab - 
6 bulan hingga 1 tahun


semua akan dilempar, sekian.

Krim mata - 
6 bulan hingga 1 tahun

eye balm, cuticle oil (kena buang) & eye serum minyak jarak untuk panjangkan bulu mata

Berus dan span - 
3 hingga 6 bulan (rajin2lah cuci selalu) aku tak rajin...hahaha

Exfoliates - 
6 bulan hingga setahun



Kalau nampak simbol di atas pada barang mekap, itu maknanya lepas dibuka boleh guna hingga 6 bulan je.. (6 - angka) (M - month)


body mist kenalah pakai hari2 camni...

minyak almond..aku tak boleh hadap bau dia sekarang..elok pakai masa pregnant habis sebotol. beli lagi baru lepas pantang tak boleh bau dah....pening pulak!!! harga dia nangis!!!

nasibla ada barang mekap memang tak pakai lagi

Tips penting

barang kosmetik berunsur semulajadi akan lebih cepat rosak kerana tiada penggunaan bahan kimia untuk memanjangkan hayatnya.

tulis tarikh pada bekas barang mekap bila mula pakai supaya anda mudah nak buat keputusan bila nak buang atau gantikan dengan baru!

Pengalaman penulis

pada tahun 2012 aku pakai eye serum yang dah expired, sudahnya tumbuh bintil dalam kelopak mata. bintil dah leper tapi bila2 pegang kelopak mata masih boleh rasa sedikit bonjolan. doktor cakap ia akan muncul dan pergi.

bulan dec 2016 muka aku tumbuh jerawat2 kecil dan aku pelik sebab dah lama sangat tak tumbuh. rupanya geng2 pelembab muka dah expired masih pakai!

Related Articles

4 comments:

  1. Kakcik cuma ada bedak dengan gincu je...itu pun bertahun tak habis pakai. Entah dah luput tarikh ke tidak, kakcik pun tak tahu... :)

    ReplyDelete
  2. anis..good sharing!!
    haremm i nak amek tau before.
    Tapi mmg takkan simpan lama2..
    apapon je yg kita ada??? litik(ni mmg ada berbelas batang,buat makan apa?) compact powder, bb cream.. eye shadow.
    lain2 mmg TIADA...hahhaha..skin care ada moisturizer, toner, & serum.
    kalau rasa nak melaramm je, pi tadah muka kat MUA.
    selain tu.dok diam2 muka bekerak mcm ni je la.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah...jimat yer...tapi kita suka beli dan main2 pakai.. kadang togel je malas pun ada ikut mood..hihi

      Delete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.

Comments

Weekly Popular

loading...