Me Trying To Cook Steam Fruit Cake
Bila dah jadi sepenuhnya baru share resipi yang disalin dari internet. Hehe. Baru 1 jam atas dapur..gegege..
Update
Ok dah siap masak selepas 4 jam atas dapur dikukus 2 jam api sederhana dan 2 jam api kecil. Bila air hampir kering, tambah air panas..
Hampir 20 minit baru buka aluminium foil yang dah dicucuk siap2 sebelum mengukus tadi. Ermm tang sini aku confuse sikit pasal petua masak aku dah salah ni. Ikutkan lepas dah masak 4 jam baru cucuk2 lubang bagi wap panas keluar. Btw sedap je kat tekak aku..dan laki pun suka..dan si Aqlan pun nak lagi tapi aku cakap esok je makan lagi..
Kek ni tak diterbalikkan seperti biasa. Aku pakai loyang boleh turunkan kek dari bahagian bawah dengan satu klip khas pada tepi loyang. So rupanya yang agak tak lawa ni mungkin disebabkan air wap kukus masuk ikut aluminium foil.
Rasanya seperti topping atas pecan cinnabon dan teksturnya supermoist which is aku suka sangat. Petua kata potong kek bila kek benar2 dah kering. So ya kek ni masih lagi panas masa dipotong. Dah semua tak sabar nak makan..
4 jam tuuuu....banyak kerja lain boleh buat sambil mengukus...asal jangan tertidur...hehehe
BalasPadamMasak start jam 6.40pm habis 10.40pm. Memang macam2 boleh buat kakcik tapi takleh lena..
PadamUP tuk oda dgn jubah tadi skali. hahahhahahaha
BalasPadamHehehehe belum cuba rasa dah nak order. Sungguh kamu yakin dengan saya ya....
Padamiya2 buk..percaya aja udeh..
PadamWah kamu benar2 serius koknya harus diemelan aku nih. Tapi aku mahu cuti2 Malaysia la satu minggu. Hahaha.
Padamsdpnya kak..
BalasPadamMemang sedap dan macam nak kena buat lagi (atas permintaan laki)
Padamjangan di pandang hodoh, belum rasa belum tahu..meh bak cikit nak rasa..
BalasPadamhuhuu
Kalau dekat aku bagi dah..meh datang Kinrara meh..
Padam