In

Aircond

La ni balik Ipoh ada aircond dalam bilik yang kami biasa gunakan untuk beradu.. dipasang sehari sebelum kami tiba 24 Dec 2016 lepas.

Syokla tidur malam2..sejuk pun ada juga...tarikla selimut tu tutup seluruh tubuh. Kalau tak on aircond tu rasa berkuap pulak.


Kalau kat rumah kami, walau sudah dipasang aircond...kipas pun masih on kan juga sebab tak cukup sejuk terutama musim2 panas...bilik besar aircond 2.5HP pun tak dapat cover semua...

Satu lagi aku ni berjimat juga.. selalu on aircond waktu malam je..siang2 pakai kipas siling je. On laju2 sampai nombor 5...

Aircond tak cekap tenaga maintenance murah. Aircond cekap tenaga pulak sebaliknya. Itu kata laki la sebab dia yang bayar pada orang maintenance. Jadi aku selalulah nak berjimat.. tu pun tetap bil elektrik cecah RM300++ sebulan.

Related Articles

6 comments:

  1. not bad bill.. rm300 .. saya ruang tamu mmg ON sentiasa..
    kadang2 je off kalau dah sejuk menggelatuk.
    bilik sblm tdo opkos ON aircond..halfway, merangkak2 cari remote kasi off.. bill plng mahal pun rm200.. mebi sbb sis mmg stay umah kot kan?? lgpun HP besooo 2.5hp wooo...hall saya 2.0 je..pun sejuk dahhh..hehehe..macey2 kita ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah on malam tu jam 9 pagi baru tutup. Lama la kan..lagi satu peti ais pun zaman lama pun makan tenaga letrik banyak..

      Delete
  2. ada ekon mmg mcm tu tpi ekon kita kat bilik2 je itu pun kecik je anis...kat hall mmg xdela ekon , teringin nk psg tp bill mahaiiiii..hehehe...skrg musim panaas kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah kat bilik tidur kami je ada aircond. Yang lain semua kipas siling dan kipas berdiri dan kipas meja. Kalau semua bilik pasang aircond...duduk rumah jelah diam2 takyah jenjalan dah..haha..

      Delete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.

Comments

Weekly Popular

loading...