Wednesday, January 18, 2017

Soalan Tentang Anak

Entry ni mungkin secara tidak sengaja akan diambilkisah. Tapi ni kisah hal kita...

Beberapa tahun lepas maybe 10 tahun lepas aku ada ditanya soal anak oleh anak buah yang kecil.
"Umi, (rujuk pada mak dia)..mana anak cikneng? "
 "Tanyalah cikneng tu? "

CUT!

Masa tu aku masih bujang dan dikala semua pakcik dan makcik dia dah berkahwin dan beranak pinak, ada sepupu sepapat boleh ajak main, bila kat aku takde anak lak..haha..sentap tu ada sikitlah..ehhhh..

Kemudian arwah bapak pernah tanya kau nanti nak anak berapa? (Aku masa belajar tak boleh kawin ok..) soalan ni ditanya masa aku masih belajar la...jadi aku jawab 2..bapak aku terus marah..kau mana boleh tentukan berapa anak kau nak! ALLAH yanh tentukan! Ok ok. Aku dah takut sikit..jadi aku jawab 5 lah..pastu baru bapak aku macam ok sikit..gegegegege... (aku dengan bapak rapat sangat..so setiap kali aku teringat atau citer pasal bapak, memang air mata aku bergenang)..oh aku tak tahu kalau kakak2 aku ada yang rapat juga dengan bapak...cuma aku rasa aku lebihlahh sebab aku duduk mengekor bapak lamaaaaaa.... sebelum aku mula bekerja. End of story..😢😢😢

Jadi soalan sentap yang diterima dan cuba dijawab dengan baik..😇

Bila kau nak ada anak lagi? 

(Sebelum aku jawab..ada jugak jawapan penanya dah siapkan)
Beranak la lagi sorang sebelum umur 40.

Tahun ni umur aku 40. So takyah beranak dah? Sebab aku masih belum mengandung.

Bila Aqlan nak ada adik?

Kau tengok perangai Aqlan ni (manja dan mengekor aku sepanjang masa) kau rasa dia boleh terima ada adik?

Bila tengok Aqlan happy sangat2 masa jumpa sepupu sepapat dia aku rasa nak bagi adik kat Aqlan lagi 2 orang. Hahaha. Tapi kalau lagi 2 orang pun copy paste Aqlan, aku perlukan kesabaran tahap sahabat Nabi. Baru mudah aku masuk syurga sebab aku dapat didik anak2 dengan betul.

Aku adalah ibu yang garang. Selalu kena tegur dengan laki dan mak mertua sebab aku memang garang!!! Jadi setiap kali anak tu ditengking satu urat kat otak dia putus!

Mak aku pulak cakap, beranak anak laki putus 2 urat...beranak anak perempuan putus 1 urat.

Dan kalau aku nak beranak lagi aku kena persiapkan bukan setakat diri aku je, tapi Aqlan juga. Kalau dulu aku mengandungkan Aqlan aku hanya jaga diri sendiri..aku takdak anak untuk di handle kecuali kerja2 ofis dan rumah..laki aku sangat memahami. La ni aku kena pastikan Aqlan betul2 boleh jadi abang dulu...diapers pun masih pakai..kencing berak tak tahu cakap..dah terjadi baru cakap...laki aku kata jangan buang diapers dulu nanti dia buang najis merata, you jugak yang marah2. I got it!

Melahirkan lagi anak bukan diniatkan untuk Aqlan tu ada kawan....jangan..nanti single mingle pulak depa ni tak berkahwin..biar diniatkan boleh menyambung zuriat dan beramal soleh untuk kesenangan kita juga kat alam kubur kelak...

Apabila seorang manusia itu mati dia meninggalkan 3 perkara:


  1. Harta dunia
  2. Anak2
  3. Nama


Dan membawa 3 perkara:


  1. Amal  sedekah jariah
  2. Ilmu bermanfaat yang diamalkan oleh pewaris ilmu itu
  3. Amalan soleh anak2


Jadi memiliki anak ni bukanlah sesuatu yang hendak dibanggakan tapi kena pikul tanggungjawab yang berat..maka kat sini aku tarik nafas panjang2..tengok amalan sendiri dan kekuatan sendiri.

Allah berikan kita anak seorang atau lebih berdasarkan kemampuan kita. Cara bagaimana kita boleh handle mereka. Aku sendiri mengaku aku tak mampu nak jaga anak ramai2 walaupun aku berasal dari ahli keluarga yang ramai. Memang aku selalu wonder dan takjub tengok kakak2 dan abang2 aku jaga anak2 mereka. Anak buah aku pun anak diorang lagi ramai dari aku.

Maka soalan ni sudah terjawab jadi janganlah selalu tanya...sebab mak aku pun tak pernah tanya bila Aqlan nak ada adik..sekian.😅😅😅

Sila bagi caption sesuai

Previous Post
Next Post

About Author

2 comments:

  1. dah mcm makcik2 paki kain batik gitu, but i know is baju kurung hahha

    manusia ni tak pernah puas, tak kawin, tnya bia nak kawin, dah kawin bila nak ada anak, dah de anak bila nak beradik..yess just ignore them, hnya kita je tahu susah ke senang nak harungi kehidupan,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey hey itu palazo pants la..buat sendiri tau..hihi

      Delete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.