Wednesday, February 22, 2017

Ayam Madu Sedap Dimakan Dengan Nasi Ayam

Selepas ayam direbus selama 15 minit bersama hirisan halia lebar dalam 2-3 inci, marinate ayam tersebut dalam zip lock bag. Bancuhan marinate ialah:


  1. Satu sudu besar madu asli 
  2. Satu sudu besar kicap masin
  3. Satu sudu besar kicap manis
  4. Satu sudu besar sos tiram



Marinate selama 2 jam..lagi lama lagi sedap. Bila nak goreng api mesti sederhana dan balik balikkan ayam tu setiap 4 minit. Yums.


Previous Post
Next Post

About Author

9 comments:

  1. hangus ke garing tu, anggap la ranggup ayam..hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu kesan marinated la. Kalau ko rajin ko grill. Aku tak kuasa..

      Delete
  2. Sekarang mana nak dapat madu adli di pasaran. Banyak tak ori. Kalau ada orang jual yg ori pun buat kita susah pacaya, betul ke tidak.

    Masak ni kena ada timer. Setiap 4 minit kena balikkan.

    Bila anis buat ayam madi macam ni, lain kali beri lah saya sikit. Senang tak payah saya ke dapur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh pasal madu ni kami selalu beli kat Mehnaz. Kira bukan madu Malaysia la..

      Memang ada timer kat dapur. Laki belikan untuk dia. Kita tumpang pakai.

      Selalu masak macam ni memang laju je makan..habis cepat hehe.

      Delete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.