In

Ziarah Orang Meninggal

rabu lepas, kwn baik aku Reen kehilangan pak mentua beliau. pak mentua beliau masuk bilik air, sakit dada, jatuh dan trs sampai ajalnya. Innalillahiwainnailahiroji'un.

dan inilah first time aku dtg rumah reen dgn mendpt panduan dr 2 GPS tak bertauliah aku, Mimy & Ann..sesat2 sampai kena marah2 dgn Reen. apa pun bila dah sampau tgk ramai org dtg ziarah dan baca Yaasin. Alhamdulillah.

org penuh sgt kat rumah arwah, aku pun dudukla kat umah Reen.sebelah menyebelah je..tanah lot..senang kan. kitorg pun bacalah Yaasin ramai2.. dah lama duduk2 ingat nak balik, Reen suruh mkn2 pulak. aku rasa mcm tak patutla..segan pun ya..even perut lapar..sekali.....mihun goreng, nasi lemak, telor goreng, air oren+soda...burppp...apa pun aku harap aku mkn lauk pauk reen, bukan Jeff husband dia.. Jeff kan kehilangan ayah, dah jadi yatim..kan makan2 kat rumah org meninggal ni tak elok, risau termakan harta anak yatim..ituler yg kitorg semua risaukan weh.....
tempting tak? nasi lemak dia sedap betul.......

korg semua ada pengalaman mcm ni? aku masa arwah bapak meninggal pun kitorg sediakan makanan utk tetamu tp takdela rasa beban..org kg mmg tanak, tapi kitorg nak bg mkn jugak tanda terima kasih dtg ziarah..


Related Articles

7 comments:

  1. sy xpernah mkn plak umah org meninggal..cume lepaskebumi n malam tu ada kenduri arwah, pernhalah..

    mak sy kata xleh mkn umah org meninggal, nk minum pun minum air masak jer..nk mkn kat luar..

    ReplyDelete
  2. mmg betulla org semua tgh bersedihkan nak makan2 pun tak syok....takat minum2 okla kot...

    ReplyDelete
  3. pernah tapi bukan dimasak dan dihidang oleh keluarga yg meninggal tu...
    disediakan dan dihidangkan oleh jiran dirumah jiran tu, yg kebetulan sedara mara gak...

    ReplyDelete
  4. lagi 1, yg selalu org buat, bagi semua baju2 @ brg2 kepunyaan si mati pd org lain, padehal barang2 tu keluarga boleh gunakan...ape salahnye simpan..memangla sedekah, tp bukanke yg sepatutnye kita sedekah pd keluarga si mati..mungkin si mati org susah kan??

    ReplyDelete
  5. aku rasa risau tiba2 bila korg ckp mcm ni....tp kwn aku tu bukan org susah la...

    ReplyDelete
  6. tu ar serba salah beb...dah masuk perut...balik aku citer ngan mak aku..dia bising...patut tak leh makan sakan

    ReplyDelete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.

Comments

Nuffnang

Weekly Popular

Adnow

loading...