Wednesday, October 12, 2016

When Run Out Of Current Stories, You Share Past Moments

I hate it. Yeah. Not all of us have good stories to tell. Not all of us had experienced beautiful moments all the time. We did good, we regret bad. But I'm not liking back to the past. What had happened, leave it. Just move forward even life is so difficult than you imagine when you just a little kiddo.

Last night I watched "Suri Hati Mr. Pilot". Starring by Naelofa and Fattah Amin. Is kawin paksa. Force marriage. Arranged by the parents. I was smile and some memories has flashback to my mind.

Yeah...18 years ago, arwah Bapak pernah cuba jodohkan aku dengan seseorang yang aku langsung tak kenal. I was 22 back then. The family datang melihat2 atau merisik I don't know. I was rude at that time. I'm not giving them any smile.

Tomorrow after...I'm not talking to my Bapak for almost a week. What I did is just crying like life is end miserably.

Kebetulannya that guy baru habis belajar architecture di London.

Months later..I received my SPM results and applying for university seat.

I don't hear about that guy anymore. Mak cuma cakap, lelaki tu pun tak jadi nak kawin dengan kau sebab dia nak tolong keluarga dia.

Bapak, terima kasih kerana benarkan aku sambung belajar di universiti. Kerana ya, aku mahu ubah pandangan orang pada ahli keluargaku. Aku mahu jadi yang pertama ke universiti.


5 Oktober lepas genap 12 tahun Bapakku meninggal dunia. Walaupun begitu aku selalu bermimpi dia masih hidup dan cuma pergi jauh.
Previous Post
Next Post

About Author

12 comments:

  1. klu jadi kahwin tah2 anis duduk kat London dah..hahah
    anyway..alfatihah utk arwah bapa anis, smoga di tempatkan di kalangan org2 yg beriman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak terfikir duduk London pun Zie...terima kasih atas doa..

      Delete
  2. al-Fatihah..

    huhuh, risau gak if yui juga bakal berpengalaman gitu. mak bg lg 2 tahun je plg lmbt..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 hidup kita ni kita cuba ikut plan kita..tapi sebenarnya plan Allah lagi baik. Banyak2 sabar dan redha.

      Delete
  3. Replies
    1. Yes...bukan seronok mengenang yang sour...tapi itulah asam garam kehidupan.

      Delete
  4. 5 0ktober lepas genap 12 tahun Bapakku meninggal dunia. Walaupun begitu aku selalu bermimpi dia masih hidup dan cuma pergi jauh.

    Tersentuh.

    ReplyDelete

Dilarang menyalin atau menyiar semula hasil penulisan dalam blog ini di dalam apa jua bentuk medium.

Penulis tidak bertanggungjawab atas komen-komen pembaca.

Komen spam akan dibuang serta-merta.