Dah rebus2 tu barulah teringat nak tengok resipi kena masukkan sup bunjut. Aku dah takde sup bunjut jadi aku masukkan apa yang selalu ada sup bunjut.bsalah satu sebab ada bunjut ni supaya nanti bila makan sup tu takdelah banyak hampas2 rempah. Tapi sebab aku takde kain buat bunjut so aku campak2 je.
Apa ada dalam sup bunjut sebenarnya?
- Jintan manis (fennel) secubit
- Ketumbar (coriander) sesudu kecil
- Bunga lawang (star anise) 2 ruas
- Bunga cengkih (clove) 2-3 kuntum
- Kulit kayu manis (cinnamon) 1/2 inci
- Lada hitam (pepper) 5-6biji
Dah masukkan rempah sup bunjut tu biarkan, buatlah kerja2 lain.
Potong kentang 4 biji. Aku pakai russet hari ni.
- 5 biji bawang kecil
- 4 ulas bawang putih
- 1 biji bawang Holland
- 2 batang serai
- 2 inci halia
Semua ni blend.
Lepas tu panaskan minyak dalam kuali panaskan..pastu masukkan
- 5 kuntum bunga lawang
- 1 Kulit kayu manis
- Serbuk lada hitam kasar
Goreng semua ni sampai kering air blend tu pasti baru masukkan dalam periuk rebusan daging. Masukkan garam dan gula.
Ini masa rasa2..minyak tu lemak daging. Aku memang kurangkan penggunaan minyak walau untuk menumis |
Dah siap makan dengan bawang goreng dan daun sup serta nasi panas. Alhamdulillah Aqlan boleh makan daging sup ni sebab aku potong halus2. Haha.
Resipi asal dari SINI. Aku memang suka mengolah..ikut apa ada kat rumah kan konsepnya jangan membazir.
nyum nyum sdpnya kak..
BalasPadamSedap..happy.
Padampandai kou msak jah, nampak sedap sgt wehhhh
BalasPadamAlah semua ikut resipi. Kalau masak pakai campak2 mesti kena campak balik makanan tu.
PadamNak tanya sikit. Kenapa nak letsk gula?
BalasPadamApa2 masakan pun garam+gula ialah lawan untuk bagi lebih sedap. Tapi setiap masakan ada nisbah berbeza.
Padam