In Tips

Kedai Eco RM2.12 Di Ipoh And Last Day For 2016, Welcome 2017

Patut rancang balik hari ni ke KL. Hujan sepanjang hari..sejuk sedap je..kami postpone balik esok je...jadi last day ni jalan2 sekitar bandar Ipoh...

Mula2 pergi Kisya Bakeri beli donut murah...sebut pasal makanan nanti aku wrap kedai makan apa kami pergi semasa di Penang dan Ipoh.









Boleh pengsan masuk kedai ni...semua RM2.12...takde tipu, semuanya!!!!! Aku dan Zcat gilir2 beli belah..tak boleh bawa Aqlan.. bahaya sangat2!!

Read More

Share Tweet Pin It +1

2 Comments

In Percutian

CCM: Ke Kuala Kangsar Untuk Melihat Victoria Bridge, Cari Donut Dan Makan ABC

Victoria Bridge ni terletak di Kuala Kangsar..tapi paling tepat kena pergi Karai, Enggor. Ah aku pun baru tahu bila Kakcik tulis pasal ni..dan dan aku pun nak pergi. Haha.

Masa sampai Aqlan tidur jadi kami gilir2 pergi ambil gambar.













Kemudian Zcat nak solat asar di Masjid Ubudiah sebab tengahari tadi dia solat Jumaat..takleh lah jamak.


Kemudian pergi ke waterfront nak bagi Aqlan jalan2. Walaupun cuaca dah gelap tapi sebab tak hujan lagi jadi jalan2 jelah..




Sinilah kedai cendol sedap




Read More

Share Tweet Pin It +1

2 Comments

In Percutian

CCM: Jalan-Jalan Ke Zoo Taiping, Pusing2 Taman Tasik Dan Cari Makanan Sedap

Kali ni mama ikut ke Taiping. Selain nak membayar bil2 utilities rumah di Taiping juga untuk melawat kakak sulung Mama. Tapi mama tak ikut kami ke Zoo lah...

Sampai Taiping pergi Jabatan Bekalan Air dulu. Sempat guna toilet yang bersih....hihi. Kemudian ke pasar cari popiah basah, gulai otak dan murtabak pula di kedai mamak. Bawa ke rumah wan Nyah, kakak sulung mama. Lepas solat dan makan2 baru gerak ke zoo. Elokla hujan pun turun masa kami rehat kat rumah...lepas tu baru gerak. So cuaca pun mendung dan sejuk2 je.


Laki beli tiket di kaunter kena bagi IC. Siap ditanya orang Taiping ke....ha la kata laki...pelik. Rupanya siapa IC alamat Taiping, bila ke zoo dapat diskaun 20%. Bukan untuk dia sahaja, untuk semua yang dibawanya. Wahhhh ini sudah untung!!! Aqlan belum kena caj sebab umur 3 tahun baru dicaj. Hehe.







Kami sampai tu jam 4 petang. Masuk ruang menunggu tram tak lama pun dah dapat naik duduk satu seat. Kami sebenarnya yang last dibenarkam naik sebab dah penuh. Hihi. Alhamdulillah. Seat kami tu pun ada lelaki duduk seorang lepas tu driver suruh dia pergi duduk dengan orang lain. Haha. Jadi kami dapatlah bersama 3 orang.


Dah masuk zoo apa lagi...bagi Aqlan experience la...

Dah sampai satu tempat tu kami semua diturunkan dan mula berjalan kaki. Masa ni Aqlan memang seronok sangat. Tapi dia memang behave sangat atas tram. Duduk diammmmm je.


Sempatlah dengar singa ke harimau mengaum. Rasa harimau sebab singa elok je duduk pose. Harimau punya kawasan sedang disapu dan dibersihkan oleh pekerja. Masa kami datang tu time makan. So muka masing2 tengah kunyah. Haha. Ada gak tunjuk bontot je. Ada yang tak makan asyik main..macam2 pe'el. Tapi gambar aku banyak tak ambil sebab laki guna kamera godang dia...

Hampir 2 jam kami kat zoo baru nak balik itupun sebab dah start hujan balik. Orang tak ramai sangat so seronoklaaa...

Lepas maghrib kami balik ke Ipoh semula.

Read More

Share Tweet Pin It +1

2 Comments

In Percutian

CCM: Jalan-Jalan Sekitar Ipoh; Tasik Cermin, Clearwater Sanctuary, Tin Dredging & Kelli's Castle

Selama ni datang ke Ipoh, memang tak kemana. Duduk je rumah mertua. Paling tinggi pergi mall ataupun kenduri kahwin. Kali ni nak jelajah sikit tempat2 menarik di Ipoh.

Kami mulakan perjalanan ke Tasik Cermin di Gunung Rapat. Masuk bawak kereta dengan yakin je...tapi bila dah hampir sampai kami nampak signboard mengatakan BAHAYA TANAH RUNTUH. Jadi kami pun patah balik dan sempat bertanya pada pekerja di kawasan sebelah. Katanya kawasan tasik ditutup kerana ada bongkah batu jatuh dan tanah runtuh. Dia juga tak tahu bila akan dibuka semula. Nampak gaya cerita macam takde kerja2 membaikpulih. Takpelah..



Kemudian kami ke Clearwater Sanctuary Resort. Masuk2 je bagitahu pak guard nak makan di restoran. Masa tu rasa haus..hehe.


So tempat ni ada resort dan padang golf. Kami datang nak lepak2 je sambil tengok air tasik yang menenangkan. Semua hijau dan bersih sangat. Harga makanan dan minuman munasabah je...macam tak sangka pun ada sebab murah untuk restoran dalam resort. Lagi murah dari kafe hipster.













Selepas tu kami nak pergi tengok kapal korek. Kapal korek ni dah tak beroperasi sejak tahun 1982 akibat kejatuhan harga bijih besi. Tapi......kalau nak masuk hanya boleh tengok dari luar je. Sebab ada kerja2 restoration. Jadi dinasihatkan datang masa bulan May 2017. Sebab kalau masuk jugak rugi kata penjual tiket. Tetap kena bayar RM2 walau tengok dari luar je.



Sudahnya kami pun ke Kelli's Castle je. Masa tu Aqlan tidur. So kami masuk parking bayar RM2 je ambil gambar castle dari jauh. Tapi bila Aqlan dah bangun hari pun dah mendung. Jadi nak masuk pun macam tak sempat je. Tiket RM5 dewasa dan RM2 kanak2.





Elok kami beredar, hujan pun turun....tak tahulah camne pengantin nak bergambar. Excited aku tengok dia datang dengan gown merah.

Read More

Share Tweet Pin It +1

2 Comments

Weekly Popular

Comments

Cerita Lain-Lain