In

Kisah 1 Hari Sebelum Bercuti Panjang

yup. 10 days leave. applied 4 days only. another 6 days is free. Selangor is awesome! free leave banyak setahun. tinggal pandai tak pandai je nak guna.

pagi 23hb ketika bersiap2 hendak ke ofis aku yang cuma 3km tu...aku terdengar beberapa suara lelaki diluar rumah. aku fikirkan kontratkor SYABAS sebab ada beberapa batang paip baru ditanam di kawasan rumah yang aku sewa. rupanya..

encik polis sedang bertenggek. aku ingat diorang nak ambil motor yang dah lama parking depan rumah aku tu.
motor semasa ada helmet. sekarang helmet dah takde

hari jumaat itu adalah hari terakhir aku bekerja pada tahun 2011. maka aku pun agak bermalas-malasan nak buat kerja. bos aku pulak half day. cantik..hahaha..sambil2 duduk atas kerusi yang semakin leper spannya...

bila lunch time aku nak mencuba restoran yang baru di belakang shopping complex. senang cerita betul2 belakang tempat buang sampah.

3 layer tea RM3.50 tapi bayar RM3 aku pun confuse. sedappp..meja kaca tu yang aku berkenan sebenarnya..
mee goreng mamak Ulfa yang try
bihun tomyam yang bolehla.....
yah sudah 8 hari cuti..ada lagi 2 hari je nak goyang kaki. sambil kemas rumah. hari ni sangat panas..tersangat panas.

Read More

Share Tweet Pin It +1

2 Comments

In

Cuci Daki Badan

aku ni dulu rajinla pakai scrub badan. bila dah habis tak beli baru maka terhentilah aktiviti menyental. hahaha.. nak pergi spa kerap2 tak makan pulak nanti. jadi aku beli balik skrub sebab aku rasa kulit badan aku macam tak best dah. tinggal lagi nak menyental tu..cuti2 panjang macam sekarang inilah baru ada feel katanya.

bau coklat. rasa nak makan diri sendiri je. hahaha..

Read More

Share Tweet Pin It +1

7 Comments

In

Antara Pilihan Diet Sihat


ada 2 pilihan rasa. vanilla & coklat. aku risau vanilla buat aku muntah, baik aku minum coklat. hakikatnya aku suka aiskrim vanilla. dulu2 aku selalu je minum susu tepung masa tu nak masuk usia 20..huhu sekarang dah nak lebih 30 baru nak minum balik. aiyoo tulang sudah tidak membesar la...kalau tak jaga, rapuh pulak yer. aku ni tak mahu dah tua2 tulang-belulang aku sakit dan lemah2. tanak menyusahkan orang

dari zcat. katanya elok untuk perut. 8 juta bakteria baik. er..aku cubala makan sebiji sehari je. aku perut selalu problem...senakla, sembelitla, masuk anginla..

Read More

Share Tweet Pin It +1

6 Comments

In

Bekas Minum Teh

aku ke kedai hardware sampai 4 buah semasa ke taiping. macam2 benda hardware aku beli. jumpa bekas minuman ni aku rasa seronok pulak. dah ada teh cina...tinggal takde teko yang sesuai. teko ikea aku beli last time tu kureng sesuai nak buat teh cina. apatah lagi aku sorang2 je hadap.


penapis teh tersedia sekali. best. cuma bila aku nak try ni?

Read More

Share Tweet Pin It +1

4 Comments

In

Sanitize Your Hands

pagi2 bila pegang kasut dari rak. letak atas lantai rumah. pakai..drive kereta pergi kerja. masa panaskan enjin aku akan pakai sanitizer. nak rasa bebas kuman kononnya.

aku beli brand dettol. masa beli ni aku amik 3 sekaligus. sebab murah dalam RM10.90 je seingat akula. satu bagi mak, satu dalam kereta, satu dalam rumah. sekarang ada juga shopping complex yang letak sanitizer di dinding tepi lift. aku pun suka jugakla guna dah kata free kan. hehehe..

selain tisu kering dalam handbag, aku juga suka pakai wet tissue. kalau makan makanan yang berlekit itu senang sikit nak hilangkannya (if takde sinkila kat dekat2 situ). kalau tak aku suka cuci tangan cara biasa je.

daiso 2 bungkus RM5. bagi aku murah. 1 bungkus pun dah ada 35 keping. best.

Read More

Share Tweet Pin It +1

3 Comments

In

Teh Detox Yang Buat Aku Lesu

aku ni on off aje minum air detox ni. asal rasa perut buncit semacam barula aku minum. kalau tak dia jadi hiasan dalam kotak je. dah lama pun aku beli. mujur lama lagi nak expired. hehehe..

last week aku try la minum 3 hari. letih jugak badan aku ni. ke toilet sampai 4 kali. aku selalu minum lepas lunch. memang digalakkan minum lepas makan. sebab barula ada benda nak proses. aku tak sanggup minum lepas dinner. malam nanti aku tak dapat tidur nyenyak pulak. sebab kena bangun pergi toilet. belum lagi masuk tang perut memulas2. siapa yang sanggup je weh... demi nak kempiskan perut yang membuncit ni. 

azab, kesimpulan..aku nak minum bila rasa perut buncit je. kalau tak..jangan harap...lesu aku okay..


Read More

Share Tweet Pin It +1

11 Comments

In

Kewpie Sandwich Spread

ini ialah kewpie sandwich spread kegemaranku. ianya datang dari Mydin groceries rack. and i love it. asalnya tengok tulisan dan terus berkata ini sandwich spread jepun. boleh makan ke? bila tengok ada tanda halal terus aku grab. ye kewpie memang asalnya dari jepun. sila lihat lamen webnya disini. tapi kewpie ini buatan dari kilang di merlimau, melaka. maka aku pun capai dan belilah. maka kehalalannya tidak ragu2 lagi. perg sedap seh...

310ml je. aku suka botolnya....senang nak picit. eh gambar botol next...hehehehe

asalnya aku nak beli mayonis biasa, tapi kali ni rasa nak try yang luarbiasa sikit.

sedap juga dimasukkan dalam telur dadar. terangkat. lepastu goreng telur dadar menggunakan olive oil. anda pasti amalkan diet sihat. hehehehe

Read More

Share Tweet Pin It +1

7 Comments

In

Waktu Minum Air Terbaik

ini adalah hasil aku copy paste dari blog Posh. bagi aku idea dia buat entry pasal timing minum air ni terbaik. aku ni pun kena kurangkan Ribena,...huhu.. asyik nak minum manis2 je...

dulu2 aku pun buat jugak. sama je kan mula2..tang Posh cerita tulis diary apa dia makan hari2 aku pun pernah buat juga selepas dinasihatkan oleh pakar Nutrisi aku kat Klinik Tanglin, sebelah Masjid Negara. sebab masa itu didapati aku mempunyai kadar kolesterol yang agak tinggi. padahal aku masih muda time tu. siap berborak dengan pesakit2 lain yang tengah tunggu giliran, terbeliak la mata diorang bila aku bagi tahu paras kolesterol aku.

last 2 years ago doktor pun risau aku ada diabetes sebab aku alami kegatalan.. rupanya aku cuma allergic dengan sesetengah benda dan makanan. itu pasal aku kena tulis dalam buku apa aku makan hari2. jadi dari situ aku patut dapat detect apa yang menyebabkan aku alami alahan ni. ah ya diary tahun ni pun tak habis guna tapi dalam hati ada rasa mahu diary baru...biasalah...hehehehe..

* Minum 2 gelas air masak**
SELEPAS BANGUN TIDUR
Membantu mengaktifkan organ dalaman

** Minum 1 gelas air masak**
30 MINIT SEBELUM MAKAN
Membantu penghadaman dan membuatkan perut lebih bersedia
memberi ruang kemasukan makanan

** Minum 1 gelas air masak**
SEBELUM MANDI
Membantu pengaliran darah dan mengurangkan tekanan darah

** Minum 1 gelas air masak**
SEBELUM TIDUR
Mengelakkan terkena strok dan serangan jantung ketika tidur

Read More

Share Tweet Pin It +1

4 Comments

In

Biskut Bangkit

siapa suka makan biskut bangkit? wah aku ni banyak betul biskut kegemaran. 

pengalaman pertama aku makan biskut bangkit yang sedap ialah ketika aku meneman mak pergi berurut di Kg Gali, Raub setelah melahirkan adik aku. wah itu sudah 29 tahun yang lampau..

kini aku dah jumpa biskut bangkit sedap. yang mana 1st bottle mak yang bawakan. next aku beli kat kedai borong BBA je. hehe RM15 jugak.. suker..



tempting. seronok buat stok kat rumah. heheh sambil2 tengok tv, berblog.. makannnnn yeay!

Read More

Share Tweet Pin It +1

5 Comments

In

Pose2 Party


reben emas ni RM5.90 dari cute living
tanduk rusa RM5.90 cute living
cekak2 ni ditaja oleh bos aku.
oreo cheese cake buatan bos aku. sedap weh. aku makan 3 keping. ala2 tak sedar diri gitu

cekak santa tu tak tahu berapa harga dia. Lyn tu dept lain..bos aku taja dept aku je..hehe

1st game - main duduk atas belon sampai pecah. aku takut belon jadi tak joinla.

2nd game main rebut2 kerusi
dan aku cuma pakai topi berbateri ihsan zcat. sepanjang masa la santa dan deer LED color berjalan..hahahah..nasib dah charge penuh bateri semalam

Read More

Share Tweet Pin It +1

4 Comments

In

Hadiah Parti Krismas & Cabutan Bertuah

yah lanjutan parti krismas pada lunch hour yang berlarutan sampai 2 jam dan birthday party pada jam 5:30 melarut nak sampai 2 jam juga..ada ke? mentang2 la diberi kebebasan...habis semua waktu guna untuk bergembira ramai2..hehehe

wrist purse ni sangat diperlukan ketika ini. aku memang dah takde yang cantik dan molek! thanks Emelia!


kena teka2..tapi tukang beri dah beritahu awal2..jadi senangla aku sebut je nama dia. hehe siap kena bercakap di mikrofon. hadoii..

yang inilah hadiah cabutan bertuah. ko pinggan bunga2 ni aku dapat 8 keping. pinggan kaca. ah happynya!
walaupun takde dinner office dah hampir 2 tahun, at least party ni menggembirakan staf2. thanks pada management office yang bagi idea ni.

Read More

Share Tweet Pin It +1

6 Comments

In

Parti Krismas 2011

parti krismas awal benar tahun ni. sebabnya kawan2 yang beragama kristian akan pulang ke kampung masing2 dan ambil cuti panjang. yang tak berkenaan seperti aku pun akan bercuti panjang sehingga 2 January 2012. 10 hari cuti wei.. pertama kali dalam sejarah aku bekerja ni. bila bos dah approved cuti aku...menyengih ajelah..lepas tu war-warkan pada kawan2 sebelah jangan rindukan aku..hahahaha..

plan nak cuti panjang ni terlintas secara tiba2. aku bukan ada plan nak cuti2 malaysia ke..apatah lagi cuti2 luar malaysia. aku kan dah terkopak bulan ni beli tayar. makanya aku bercadang nak balik kampung makan buah-buahan ajer.

ok parti krismas ni diadakan sebab kami sambut semua perayaan. maksudnya semua perayaan buat parti. itulah yang GGM suruh.. dah dengar je cakap. dapat makan sedap2. jadilah...hehe




 
makanan sangat banyak. sebab kitorang kena paksarela bawa makanan.. grrr...hahahaha..tapi aku bawak jugak puding karamel berkongsi dengan Fahada. dia tahu bagi duit je..tapi aku agak kecewa dengan hasil kali ni..tapi aku puas hati sebab habis jugak.hehehe...

disebabkan makanan banyak...aku hanya makan yang jarang dapat. jadi bos GGM yang sponsor beriyani kambing, harusla aku bedal makanan sumbangan beliau. 

tema kami ialah merah+emas. jadi kalau kami ikut tema baru layak untuk lucky draw.
ping; fahada & me


hadiah krismas - masing2 kena cabut nama kawan2 kemudian abeli hadiah minimum RM10. kira tukar2 hadiah. fair & square.




santa claus ni hitam. pinjam kejap. hahahaha

krismas carol. takdela aku nak ikut mennyanyi.


2 pinggan sekali dia makan.
 
ulfa
selepas itu ada cabutan bertuah, 40 hadiah disediakan. sumbangan daripada tenants kami. disebabkan kami takde dinner. kan....

inilah hadiah cabutan bertuah aku. no 33.. apa yer?


Read More

Share Tweet Pin It +1

7 Comments

In

I Got Free Starbucks Coffee

last Friday dapat minuman kopi free dari Starbucks Ampang Point. wah masing2 beratur la kan...mula2 memang tak tahu. inga orang tertentu je dapat. sekali bos aku interkom katanya pergilah ambil take turn before jam 12 lebih ramai orang kan. aku pun segerala...walaupun pagi tu aku dah minum secawan kopi. hehehehe..



terima kasih kepada pihak starbucks kerana menyegarkan mata yang mengantuk di pagi hari. terutama ketika musim hujan dan audit ni...

berkenaan pasal diskaun 10% menggunakan J-Card tu kawan, sila gunakan sebelum 31 Disember 2011 ni. aku tak tahu la pulak jikalau tahun depan mereka bagi lagi diskaun.

ya chocolate-mocha memang sedap...hehehe..

Read More

Share Tweet Pin It +1

3 Comments

In

Pear Shape Fashion Advice

the following advice was copied from www.bodyshapefashionadvice.com

i post it because i really love this fashion codes. just to make myself remember before shopping new  attire!

 

Pear Dresses

YES! beaded maxi dress
Look for dresses that add volume and detail on your top half or bust and flare out over your hips rather than cling.

Pear Heavenly dresses

  • A-line dresses will skim over those hips
  • Emphasise your bust with a low-ish neckline
  • Choose an embellished bodice with lots of detail

Pear frock horrors

  • Tight stretchy dresses will make your bum look bigger
  • Avoid sheath dresses and bias cut dresses
  • NO! linen sheath dress
  • Tiered flouncy bottoms will only add volume
Joy's Top Tip: Adding a structured bolero jacket to most flared dress styles will give a really flattering look for Pear shapes.

 

 

YES! wide leg trousers

Pear Jeans & Trousers

When it comes to jeans & trousers, stick to simple shapes and darker colours to minimise your bottom half.

Pear perfect pants

  • Go for wide leg, flat front trousers or flares
  • Clean lines and muted colours are best
  • Mid rise styles will be most flattering

Pear wrong trousers

  • Skinny jeans and jodhpurs will bring out your hips more
  • Cargo pants with pockets on the thigh will broaden you
  • NO! Jodhpurs (horse riding pants)
  • Steer clear of light bright colours and bulky buttons
Joy's Top Tip: Pear shapes can still look great in slim leg jeans; just team with a long hip-skimming tunic top for a fab fashion look.

 

Pear Skirts

Pears look great in skirts as long as you choose the right shapes; A-line and flared skirts will skim hips and thighs.

Pear skirts to choose first

  • Go for volume - either structured or full and flowing
  • A line skirts and full circle skirts are fab for you
  • YES! jersey maxi skirt
  • Maxi skirts and gypsy skirts are also excellent

Pear skirts that look worst

  • Tight pencil skirts and tube skirts are a no-no
  • Fishtail skirts will bring out your hips too much
  • NO! fish-tail skirt
  • Stay away from bias cut skirts too
Joy's Top Tip: Remember to keep the emphasis on your top half and you’ll find you’ll look great in most feminine skirt styles – wear them instead of trousers if you like them.


Pear Tops

YES! bell sleeve tops
Use layering to create a top half that balances with your bottom half and choose tops that highlight your bust.

Pear tops to be tempted by

  • Have fun with colour and striking necklines
  • Puff, kimono and bell sleeve tops will flatter
  • Try adding shrugs and gilets to a plain top

Pear tricky to wear tops

  • Avoid skinny lapels and small, dainty collars
  • Plain polo necks won’t give your top half that boost
  • Don’t hide your waist in big baggy tops
Joy's Top Tip: Ruffle blouses and tiered tops are really in right now and are perfect for Pear shapes. A puff sleeve ruffle blouse is your ideal top.



YES! wide lapels & structured shoulders

Pear Coats & Jackets

A good coat or jacket is an essential in a Pear wardrobe. Go for structured styles with well-defined shoulders.

Pear cutest coats & jackets

  • Go for wide lapels and structured shoulders
  • Details like faux-fur collars look great on you
  • Voluminous sleeves will balance you out

Pear coat crimes

  • Skinny lapels will just narrow your top half
  • Straight funnel neck coats will be tricky to fit
  • NO! skinny lapels
  • Slouchy shouldered styles don’t have enough structure
Joy's Top Tip: Try adding a funky brooch onto a lapel or adding a scarf to keep attention up top.

 

Pear Underwear

Use good underwear to give your bust a boost and shapewear to slim those hips and thighs.

Pear lucious lingerie

  • Consider a push-up or padded bra if you’ve a small bust
  • Thigh shaper control pants are a god-send – try them!

Pear unappealing underwear

  • Get rid of any ill-fitting bras and saggy knickers
  • Don’t go for a minimiser bra – you want to maximise!
Joy's Top Tip: Control top tights make a great alternative to shapewear for wearing with skirts and dresses.


 YES! knee boots

Pear Footwear

Choose shoes and boots with a medium to high heel to lengthen your legs and de-emphasise hips and thighs.

Pear fabulous footwear

  • Go for a high heel if you can handle it
  • Knee boots draw the eye to lower legs instead of thighs

Pear frightful footwear

  • Don’t pick shoes with very pointed toes
  •  NO! stilettos
  • Choose a sturdier heel than stilettos
YES! sturdier heels
Joy's Top Tip: Knee boots and an A-line skirt is a wonderful look for Pear shapes. If you’ve chunky calves look out for wide calf fitting boots.

 

Pear Accessories

Use unusual or chunky jewellery to draw the eye upwards and stick to handbags that sit under the shoulder.

Pear adorable accessories

  • Make a statement with a bold necklace and earrings
  • Add colour with a bright scarf

Pear accessories to murder

NO! long strap bag
  • Low slung belts will make your hips look bigger
  •  NO! low slung belts
  • Don’t go for long strap bags that rest at the thigh
Joy's Top Tip: For a pretty look, why not try a bright hairclip or headband? You could even give a hat a go - try a slouchy beret for starters.

Read More

Share Tweet Pin It +1

7 Comments

Comments

Weekly Popular

loading...